Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Дара Хосрошахи прогнозира, че до 5-10 години компанията ще предлага летящи таксита като масова услуга, предаде Ройтерс.

Хосрошахи, който до миналата година беше изпълнителен директор на Expedia, най-голямата туристическа агенция в Съединените щати, обяви прогнозата си на инвестиционен форум в Япония, по време на първото си посещение в Азия. 

Хосрошахи заяви, че очаква летателните машини да се превърнат в достъпен метод за масов транспорт. Компании като Uber виждат Япония като потенциално доходоносен пазар и настояват регулаторните органи да облекчат строгите правила, регулиращи таксиметровата индустрия.

През ноември 2017 г. беше съобщено, че Uber участва в джойнт-венчър с американската агенция НАСА за разработка на софтуер, който компанията смята да използва, за да управлява маршрутите на  "летящите таксита", които биха могли да работят като услугата за споделени пътувания по суша.

Тогава от Uber заявиха, че това е първият договор за официални услуги от Националната авиационна и космическа администрация на САЩ (NASA), който обхваща въздушното пространство на ниска надморска височина, а не космическото пространство. НАСА използва такива договори за разработване на ракети от края на 50-те години на миналия век.

Главният продуктов директор Джеф Холдън също така каза, че Uber ще започне да тества предложените 4-местни самолетни таксита - 322 км/час, в Лос Анджелис през 2020 г.,  вторият планиран тестов пазар след Далас.

Uber е изправен пред регулаторни и юридически битки по света, откакто стартира таксиметровите услуги в началото на десетилетието, включително в Лондон, където обжалва решението за отнемане на лиценза си поради съображения за безопасност.

Преди да пуснат въздушните таксита, от Uber ще трябва да получат одобрение от авиационните регулатори. НАСА заяви, че е подписало общо споразумение с Uber, което позволява на компанията да се присъедини към различни индустриални партньори, които работят с НАСА, за да развият редица системи за управление на въздушния трафик без водач. По силата на договора Uber ще бъде включен в четвъртата фаза на проекта, която трябва да започне през март 2019 г.

Междувременно японската корпорация Sony съобщи, че ще е поредната голяма компания, която ще навлезе на местния таксиметров пазар и на пазара за споделени пътувания. Sony има планове да създаде съвместно дружество за разработване на система за споделяне на коли на основата на изкуствен интелект.