Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едно е да се бориш със сергиите в Слънчев бряг, друго с платформи като AirBnB.com. Но българската министърка на туризма Николина Ангелкова е амбициозна жена, а и със сигурност целият хотелиерски бизнес я крепи. На пресконференция, на която Сърбия се представи като туристическа дестинация на изложение у нас, Ангелкова съобщи, че ще предложи законодателство, което да регулира такъв тип услуги. 

Туристическа услуга ли е предоставянето на апартамент/жилище в платформата Airnb.com или подобни й или просто отдавате жилищния имот под наем за краткосрочен период, без да предлагате храна, транспортни услуги, развлечения, каквито са хотелските услуги? На този въпрос трябва първо да отговори Ангелкова, преди да бърза с регулацията на услугите, които предлага споделената икономика. По думите й, били "в сивия сектор". По-вероятната причина е, че подбиват интересите на хотелиерите.

 
Ако цитираме известния икономист Адам Смит и неговия труд от 1776 г. "Проучване на природата и причините за богатството на народите":

"Всеки, докато не нарушава законите на правосъдието, може да преследва собствените си интереси според собственото си разбиране и с труда и капитала си да конкурира труда и капитала на всяко друго лице."

Ангелкова разви идеята си. Става въпрос за законодателство, което да изисква туристическите интернет платформи да проверяват дали обектите, регистрирани при тях, реално са регистрирани в съответните държави. За да може платформите да рекламират само тези места за настаняване, "регистрирани според изискванията на съответното национално законодателство".

Стоп. Какво правя аз с имота си, който е частна собственост, си е моя работа и не касае държава, стига да си плащам данъците от приходите, които получавам от него. Аз мога:

а/ да го предоставям безплатно за нощувки на хора, които са ми приятели, близки, познати, непознати или просто защото са ми симпатични.

б/ да го предоставям срещу заплащане - и такса за почистване, на същата тая категория хора, и да си декларирам приходите в НАП, за да платя 10% данък върху тях по Закона за доходите върху физическите лица.

Но всичко изброено дотук е в обхвата на дейностите на НАП и по никой начин не касае Министерството на туризма и неговата министърка. Преди да реши да отвее платформите като AirBnB.com е добре Ангелкова да представи сериозно проучване какви приходи от нощувки са осигурени оттам - и не по бакалски сметки на министерството, моля.

Целта на Брюксел е да накара платформи като Airnb.com да си плащат данъците, а Ангелкова иска да извади от пазара едноличните собственици на недвижими имоти, които искат да печелят от тях и подбиват цените на хотелските услуги.

Впрочем, ограничения и регулации срещу платформата, появила се през 2008 г. и, според FT, "революционизирала начина, по който хората пътуват". The Financial Times отбеляза две тенденции - бързината, с която онлайн платформи като Airnb.com нарушават правилата на търговията с туризъм и бавните темпове, с които регулаторите в съответните държави наваксват.

Свиквайте, това е новата икономика. Във Франция са гневни, че платформата, създадена в Сан Франциско и с европейско "гише" в Ирландия, плаща твърде малко данъци. Добре, намерете начин да го правят. Но в същото време платформата е генерирала приходи от близо 6.5 млрд. евро във френската икономика и това съвсем не е пренебрежимо малко.

Само в една голяма интернет платформа има над 10 000 регистрирани места за настаняване от България, докато в официалния туристически регистър те са 6144, обяви Ангелкова, която казва, че на европейско ниво тази разлика е в пъти по-голяма. 

Най-добре министър Ангелкова да фокусира усилия върху качеството на туристическия продукт, предлаган в България, върху масово предлаганата нискокачествена храна, ниско ниво на туристическия персонал - като цяло, върху търгашеството с ученическите екскурзии, въпреки променената отчасти наредба. За плащането на данъци върху генерираните от платформите приходи да му мисли министър Горанов.

Предимствата на платформи като AirBnB.com са големи.  По-голямата част от собствениците на жилища, които ги предлагат, не плащат ДДС. Въпреки това, когато използват AirBnB за реклама и администриране на плащанията, те се възползват от всички предимства, които дава огромният глобален бизнес, коментира FT.

Българската държава не е в състояние да предложи равностойна услуга като качество. До рекламата с държавни пари се добират най-големите и най-близки до властта. Платформи като AirBnB.com в завладяни държави като България, където близостта до партията начело определя просперитета на бизнеса дават възможности на хора с дребна собственост да печелят. 

Това е иновативен бизнес. Да си наемеш апартамент в центъра на Рим няма нищо общо с хотелската стая, дори и в луксозен хотел. Хората на новия век - милениалите, и не само, търсят уникални преживявания, потапяне в атмосферата и съпреживяване с местните хора. Нито един хотел няма да ви го предложи.

Въпреки бунтовете на големия хотелски бизнес в страни като Испания, Франция, тази иновативна икономика ще успее. Макар България да изгони друг такъв бизнес хибрид като Uber, все едно - това е бъдещето. Чиновници като Ангелкова и лобитата зад тях може да спечелят този рунд. Но мачът е изгубен.

Коментари

Подкрепям автора 100%. И в

Подкрепям автора 100%. И в момента една от най-големите спънки пред предприемчивите хора у нас са административните разходи. Всяка една регулация води до увеличаването им и съответно от обезкуражаването на хората да печелят. Някои министри са забравили, че живеем в свободна и демократична държава, поне по документи. Плановата икономика отдавна е отречена, така че напъните на г-жа министърката най-вероятно ще доведат просто до зацапване на бельото й.

Хотелите VsR AirBnb

Уважаема г-жо Милчева, г-жа Ангелкова е последната, която хотелиерите разпознават като своя майка-закрилница. Трябва да знаете, обаче, че: 1. всеки божи ден всеки хотел в България е задължен между 03:00 и 04:00 часа ( през нощта) да предостави подробна писмена справка(преди на хартия, сега електронно) на местното МВР за това кои поименно гости са настанени в съответния хотел, в това число с всички паспортни данни. 2.Надявам се да не се случи (а в Париж, Лондон и другаде това вече се случи-припомяме случая с хотел Амбасадор на Симеоновско шосе, гр. София)така че в един апартамент, за чието наемане към момента не съществува никаква регулация в България, да бъде нает от група терористи, които да складират самоделна бомба в него. 3.Питам Ви, г-жо Милчева, когато спре токът, водата, телефонът, климатикът или интернетът в някой от тези no name апартаменти на кой точно ще се обади недоволният клиент, за да се оплаче? За тази цел в хотелите се поддържа персонал, който струва съответните разходи и осигурява необходимия комфорт за престой. 3.Принципно тези две услуги са различни и единственото ,което легитимните хотелиери желаят е да има равнопоставеност пред закона и лоялна конкуренция с ясни правила.Например към момента една хотелска стая заплаща на данъчната система на България 5600 лева: ДДС, корпоративен данък, туристическа такса + данък Сграда и такса смет - примерът е от гр. София. Знаете ли, г-жо Милчева, колко заплаща всеки един от тези апартаменти, за които Вие най-вероятно не разполагате с информация? С поздрави към г-жа Милчева и г-жа Ангелкова

Ще се обадят на наемодателя,

Ще се обадят на наемодателя, г-н Икономов, с когото си поддържат връзка. Терористи могат да наемат и хотелска стая, което се е случвало, не виждам как рецепционистът ще разпознае терориста. С уважение към различното мнение.
Рат Трак's picture
Рат Трак
Rattrack

За адекватната ни министърка

Авторката си е напълно права. Проблемът с ЕърБНБ в нормалните страни е как да накарат наемодателите да плащат данъци върху приходите си от наем. Вторият проблем е, че заради ЕърБНБ в градове като Осло, Копенхаген и др. се появи голям дефицит на жилища за дългосрочен наем и затова се опитват да въведат ограничения примерно да не можеш да отдаваш цял апартамент, а само стая от него. Което, естествено, няма нищо общо с бълнуванията на министър Ангелкова, коята за пореден път показва липса на елементарна икономическа култура въпреки харвардската си диплома !?!? Та тя допреди седмица си мислеше дори, че може да въведе с декрет минимални цени за хотелско настаняване!?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.