Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Градският съвет на Вашингтон одобри законопроекта за наименуване на площада пред посолството на Русия в чест на Борис Немцов, предаде Нюз.ру.

Видният опозиционер бе убит близо до Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Решението е прието единодушно на последното четене на документа. Законът вече е влязъл в сила, съобщи в туитър Владимир Кара-Мурза-младши - бившият съпредседател на партия ПАРНАС и шеф на фондация "Борис Немцов". Според него церемонията по откриването на преименувания площад ще се състои в деня на годишнината от гибелта на руския политик - 27 февруари.

По-рано градската управа на Вашингтон гласува за ускорено приемане на законопроекта. По време на заседанието съветниците изтъкнаха, че тази стъпка "символизира привързаността на града към демокрацията" и изразили надежда, че табелката с името на Борис Немцов ще се появи преди годишнината от убийството му. Според Кара-Мурза това е първото официално увековечаване на паметта на убития опозиционер където и да било по света.

Руската дума остро критикува преименуването. Леонид Случки - шефът на Комисията по международни дела, нарече стъпката на американските власти "груба". Първият му заместник Дмитрий Новиков окачестви решението като намеса във вътрешните работи на Русия. А крайният националист Владимир Жириновски видя в действията на вашингтонската управа опит да "напакости" на страната му.

Предложението площадът до руското посолство да бъде наречен в памет на Борис Немцов бе направено от сенатора Марко Рубио през февруари 2017 г. Идеята бе разгледана през декември. В заседанието тогава участва Жана, дъщерята на Немцов.

Борис Ефимович Немцов бе убит на 27 февруари 2015 г. на Големия москворецки мост. През юни 2017 г. за виновни за убийството му бяха признати чеченците Заур Дадаев, Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. Според материалите по делото в деня на убийството Дадаев следил Немцов, а след това няколко пъти стрелял по него. Изпълнителят на убийството бе осъден на 20 години колония със строг режим. Останалите обвиняеми получиха между 11 и 20 години.

За предполагаем организатор на убийството е обявен Руслан Мухудинов, боец от спецбатальона "Север" на МВР в Чечения. Срещу него има издадена задочна заповед за арест. Той е обявен за федерално и международно издирване.

Клуб Z е последната българска медия, за която Борис Немцов е дал интервю. То бе публикувано в списанието в броя от ноември 2014 г. - три месеца преди гибелта му.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Руската дума остро критикува

"Руската дума остро критикува преименуването." Все едно е бил терорист или "извън закона", а не обикновен опозиционен политик. Тия са напълно изтрещели, напълно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.