Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През 1984 г. Конгресът гласува да преименува част от 16-а улица точно пред посолството на тогавашния СССР в площад "Андрей Сахаров" в чест на най-известния съветски дисидент. Стъпката разгневи Москва, чиито дипломати виждаха името на Сахаров всеки път, когато влизаха или излизаха от сградата или получаваха писма. Но тактиката доведе до това хората да научат за смелостта на Сахаров и според семейството му помогна за освобождаването му от заточение две години по-късно.

Общинският съвет в окръг Колумбия сега ще обсъжда ново преименуване, което ще има същата стойност. Предложение, внесено от председателя на съвета, демократа Фил Менделсън, и съветничката от 3-и район, демократката Мери Че, предвижда преименуването на част от "Уисконсин авеню" пред настоящото руско посолство на площад "Борис Немцов", в чест на опозиционния лидер, който бе застрелян през февруари 2015 г. Немцов посвети живота си на каузата на руската демокрация и имаше много последователи, което го направи първостепенна цел на режима на Владимир Путин. Кремъл, който така и не разкри и не потърси отговорност от тези, които наредиха убийството, заслужава постоянно да му се припомня за този случай.

Кариерата на Немцов тръгна нагоре пре 90-те г. на ХХ век, когато Русия експериментира с демокрацията. Той бе избран в парламента и за губернатор на област Нижегородска област, след това бе вицепремиер при президента Борис Елцин. Когато Путин дойде на власт и започна да демонтира крехките нови институции на страната, Немцов е превърна в решителен противник. Той устоя дори след като Путин консолидира властта и елиминира честните избори и след убийството на редица противници на Кремъл. Едно от последните му действия бе да осъди нахлуването на Путин в Украйна.

[[nid:61311]]

На 27 февруари 2015 г. Немцов вървеше по силно охраняван мост на метри от Кремъл, когато бе повален от град от куршуми. Властите арестуваха по-късно петима мъже от чеченски произход. Поне един от тях бе тясно свързан със знаменития брутален лидер на републиката Рамзан Кадиров. През юни 2017 г. те бяха осъдени за убийството на Немцов срещу 254 000 долара, но човекът, платил за убийството, така и не бе разкрит. Това, което се знае, е, че Кадиров - яростен защитник на Путин, бе на мушката на разследване на Немцов и че Путин го награди с орден малко след убийството.

Последователите на Немцов, които все още търсят справедливост, редовно поставят цветя и други знаци на почит към него на Големия Москврецки мост, където той бе убит. Полицията бързо ги маха. С преименуването на площад на него пред руското посолство общинският съвет на окръг Колумбия може да създаде паметник, който не може да бъде лесно махнат.

"Това е възможност да потвърдим подкрепата ни за демокрацията", каза Менделсън пред нас.

Не би било изненада, ако администрацията наТръмп се противопостави на преименуването, което е насрочено за слушане идната седмица. Подобна мярка бе блокирана в Конгреса от сенатора републиканец Боб Коркър - председателя на Комисията по външни отношения. Това дава възможност на членовете на Общинския съвет да покажат, че имената на улиците трябва да бъдат в тяхната власт и че е по-малко се страхуват от Путин, отколкото техните колеги на Капитолийския хълм.

-------

* Коментарът е редакционен.

Коментари

Супер идея

Нека повече американски площади се преименуват на руски корупционери, примамени на разходка от курви на киевската разведка и утепани като кучета. Така поне ще знаем КОЙ е истинският поръчител ;)
 's picture

Бобо

Корупционен съветчик

Гонзьо наистина си перко , впрочем като всеки съветчик .
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Ти си изрод бе

Ти си изрод бе
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Каква е тая тъпа анкета.

Каква е тая тъпа анкета. Санкции срещу Русия няма. Има санкции наложени от Русия към ЕС.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.