Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази седмица парламентът на Литва единодушно прие т.нар. закон „Магнитски“. По силата на документа предстои да бъде съставен списък с лица, свързани с престъпления против правата на човека или с корупция, на които ще бъде забранено да влизат на територията на Литва.

Депутатът от консервативната партия в литовския Сейм Емануелис Зингерис, който е един от авторите на закона, се надява други страни от ЕС също да последват примера на Литва и Естония, която по-рано също прие аналогичен закон.

Проект за закон „Магнитски“ вече е внесен в парламента на Полша и в парламентите на други две европейски държави“, казва Зингерис пред „Новая газета“.

„Това е река, която вече не може да бъде спряна. Всички, които са свързани със смъртта на Магнитски, се надяват този случай да потъне в забвение. Но това няма да се случи. Ако не заемем твърда позиция по това убийство, то няма да можем да предотвратим следващи престъпления. Затова аз мисля, че този закон е проруски, а не антируски“.

Подобни закони със санкции срещу руски официални лица приеха САЩ, Канада, Великобритания, Естония и Литва.

Вече се чуват гласове ЕС да приеме свой общ закон „Магнитски“.

Инициативата бе подета от Бил Браудър - клиент на Магнитски, който организира кампания в негова памет и убеди САЩ да приемат подобен закон.

Литовският депутат Зингерис обяснява, че единодушието при приемането му е нещо уникално в неговата страна. Сега предстои правителството на Литва да изготви списъка с лица, на които ще се забрани да влизат в страната. На първо място в този списък ще влязат всички онези, свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски – по аналогия с американския списък „Магнитски“. Този списък вероятно ще бъде публичен.

В същото време Министерството на външните работи на Литва си запазва правото да не информира конкретно лице, ако е включено в списъка, ако „предоставянето на тази информация противоречи на интересите на сигурността на държавата, сигурността на обществото, предотвратяването на престъпна дейност или ще попречи на разследването на тежки престъпления“.

В бъдеще планираме да съставим още един списък – на всички онези, които са свързани с убийството на Борис Немцов“, обещава Емануелис Зингерис, който е и специален докладчик по делото за убийството на Немцов в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

„Надяваме се този списък да има сила в цяла Европа“.

Борис Немцов е бивш вицепремиер на Русия, един от създателите на партия „Съюз на десните сили“ и лидер на опозицията срещу Путин. На 27 февруари 2015 г. е убит с четири изстрела в центъра на Москва.

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след като той разкри данъчна измама за 230 милиона долара. По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

Първият "Закон Магнитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният "Закон Магнитски" бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона. Той вече дава възможност на Вашингтон да отказва визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

Коментари

Както е казал баснописецът в една държава, дето

е цивилизовала Прибалтика: "'Ай, Литва! знать она сильна, Что лает на слона!'
бай Хyй's picture
бай Хyй
Бай Иван

Към Говно велики

Защо не си седиш в матушката, ами си дошъл тук, за да тролиш и тровиш въздуха с присъствието си нещастен рубладжия? Нямаш ли почтена работа или си толкоз некадърен, че си изкарваш по тоя непочтен начин жалките копейки?
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Ех, жулики, жулики...

"Теперь наша задача в том, чтобы вышвырнуть из страны тех, кто пытается поработить нас с помощью поддельных бюллетеней, продажных журналистов, жуликов и мошенников, одетых в милицейскую форму. Россия - это наша страна. Россия будет свободна"

Не разбрах, кой е тоя "жулик",

дето го цитираш? Прилича да е некой елцински грабител, осъден за корупция, който много го боли задника.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.