Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В края на миналата година списание "Клуб Z" публикува последното интервю за българска медия с убития тази вечер руски опозиционер Борис Немцов. С него разговаря Момчил Инджов.

Борис Ефимович Немцов е роден през 1959 г. в Сочи. Влиза в политиката след края на комунизма. Бил е депутат във Върховния съвет и пълномощен представител на президена Борис Елцин. През 1997–1998 г. е първи вицепремиер на Русия. Бил е също министър на горивата и енергетиката, както и губернатор на Нижегородска област. Немцов е заклет противник на Владимир Путин и искаше да го съди за клевета, но съдът отхвърли жалбата. Неведнъж е арестуван за участие в забранени от властите опозиционни митинги. За кратко му бе забранено да напуска Русия. В момента Немцов е областен депутат в Думата в град Ярославъл. Заедно с експремиера Михаил Касянов е съпредседател на Републиканската партия на Русия – Партия на народната свобода, известна със съкращението РПР-ПАРНАС.

- Борис Ефимович, какво е мнението ви за настоящата политическа и икономическа ситуация в Русия?

Политическата ситуация е ясна на всички. Русия влезе в късния етап на путинизма с всичките му екстри – цензурата, полицейщината, политзатворниците, несменяемостта на властта, липсата на независимост на съдилищата, масираната, сравнима само с тази на Гьобелс пропаганда, дивата приватизация, увеличените разходи. Путин иска да вдигне с 33 на сто бюджета за война и да го вдигне с 800 милиарда рубли (15 милиарда евро – б.а.). При това не сме в СССР. В Съветския съюз образованието и здравеопазването бяха безплатни. Сега Путин иска да ги направи платени, като намали разходите за полицията и за училищата. Разбира се, през последните 14 години реалните доходи на руските граждани растяха. Но напоследък след войната с Украйна те започнаха да падат. Това става заради девалвацията на рублата, която в момента е 26 на сто, заради инфлацията, която ще достигне над 60 на сто. Доходите падат и заради безумните антируски санкции, наложени от самия Путин. Знаете, че той забрани вноса на храни от Европа, включително от България. В Европа това доведе до намаляване на цените, поради което в момента там Путин го обичат. А у нас доведе до поскъпване. Така че това са санкции на Путин срещу собствения му народ. Освен това той се превърна в нежелан партньор. Никой не желае да общува с него. Конфронтацията му със Запада завърши с неговата самоизолация, излизането на Русия от Г-8. Така той сам се навря в лапите на Китай. Длъжен е да играе по свирката на китайците. Путин подписа с тях неизгоден договор за доставка на газ по тръбопровода "Силата на Сибир". Той е принуден да им се моли за заеми, а те му дават пари, като искат обаче в замяна на преференции. Той пусна китайците в най-големите сибирски петролни и газови находища, даде им част от териториите на Хабаровския и Приморския край. Отмени ограниченията върху вноса на китайска работна сила в нашия Далечен изток. В момента населението в Урал е 20 милиона души, а отвъд границата, в Китай, живеят 1,4 милиарда. Сами разбирате до какво ще доведе това. Иде китайската експанзия. При това Путин не разбира, че на китайците Русия не им е необходима в качеството на нещо друго освен като суровинен придатък и доставчик на оръжие. Така той избра абсолютно противоестествения, абсолютно безумния, абсолютно противоречащия на националните интереси на Русия китайски вектор. И Русия постепенно се превръща в суровинна провинция на васала Китай. Това заплашва единството на Русия и води до изостаналост. Затова ние сме в опозиция на Путин и смятаме избирането му за катастрофално.

Какви са според вас националните интереси на Русия?

Европейският избор. Русия е част от европейската цивилизация – уникална и самобитна част. Хилядолетната история на Русия е история на взаимоотношенията й с Европа. Да, воювали сме помежду си. Защитавали сме себе си и другите, включително българите. Побеждавали сме. Постигнахме победи и в Първата, и във Втората световна война. Но винаги това е било Европа. Ако се вгледаме в руската култура, ще видим, че тя е християнска. Православното християнство не е конфуцианство, нито севернокорейските идеи чучхе. Да погледнем руската литература – тя е неразривна част от европейската. И Толстой, и Достоевски, и Пушкин, и Лермонтов, и Чехов – до един са европейци. Чуйте руската музика – тя не е китайска. Чайковски, Шнитке, Мусоргски, певци и музиканти като Шаляпин, Утьосов, Ростропович – всички те са носители на европейския дух. Пълно безумие е това, което прави Путин – да поставя една европейска страна под китайско робство.

Да, но нали много хора казват, че при Путин животът е станал по-добър, народът забогатял...

Това е истина. Но аз бих го описал така – животът стана по-добър, но по-противен. Путин дойде на власт през 2000 г., когато един барел петрол струваше 15 долара. Днес въпреки поевтиняването цената е 85 долара. Тъй като почти цялата икономика на Русия днес се държи на петрола и газа, от тях е над половината от нашия бюджет. В този смисъл ние приличаме на Саудитска Арабия. Очевидно е, че Путин имаше късмет. Петролът поскъпна и народът забогатя. Но вместо да строи пътища, да направи съвременно здравеопазване, да осигури високо ниво на образованието, вместо да вдигне продължителността на живота на руснаците, Путин се впуска в надпревара във въоръжаването и воюва срещу целия свят.

Какво очаквате? Че скоро хората в Русия ще заживеят по-зле ли?

Нещата стоят по следния начин. През всички години от управлението на Путин с изключение на 2008 и 2009 г., когато президент, макар и само формално и за кратко, бе Дмитрий Медведев, стандартът на живота на хората се подобряваше. Но тази година той започна да пада. Бедните станаха повече на брой. Икономиката е обхваната от стагнация, но тя засега не се срива, а се намира в дълбоко замислено състояние. Това е икономиката на една бананова република, всичко зависи от петрола и газа. Когато Путин дойде на власт, от петрола и газа зависеха 9 на сто от бюджета. А сега тези проценти са 51. С други думи, той прави икономиката доста по-уязвима, а после надава вой за суверенитет и независимост на Русия. Каква независимост можем да имаме, когато съдбата на Русия зависи от саудитския крал Абдула? Ако той увеличи производството на петрол в Саудитска Арабия, Путин ще трябва да направи същото. Ето ви и суверенитет.

Как според вас би могло да се свърши с това положение?

Битува едно наивно поверие, че Путин може да свърши заради санкциите или някакъв натиск. Безспорно натискът оказва влияние на психеделичното (вид субкултура, която се свързва с непознати за човешкия ум възприятия – б.а.) състояние на Путин и го изнервя. Много му е неприятно да не го искат никъде. Не му харесва, че Италия арестува вилите на неговото приятелче Аркадий Ротенберг, че Генадий Тимченко и Владимир Якунин нямат право да стъпват на Запад. (Това са трима от най-приближените на Путин олигарси. Тимченко притежава компанията "Стройтрансгаз", която иска да строи българския участък от "Южен поток" – б.а.) На Путин не му харесва, че трябва да се унижава пред китайците, да моли да го приемат на срещата на Г-20 в Австралия. Всичко това е така. Но от гледна точка на властта му вътре в страната то не се отразява върху нея. Така както не се отрази навремето и на Фидел Кастро, когато САЩ наложиха санкции срещу Куба. Обратно – Фидел хвърляше вината за всички проблеми, неуспехи и несгоди върху "проклетите американци". Сега Путин прави същото. Затова санкциите сами по себе си не могат да доведат до нищо по линия на режима. Напротив – те дори му създават допълнителна подкрепа от страна на населението. С Путин може да се оправи само руският народ. Нито украинският, нито беларуският, още по-малко българският. Когато това неграмотно население разбере, че Путин значи война, корупция, мизерия, смърт за много млади хора, китайско робство, тогава народът ще се оправи с Путин.

Кога ще разберат хората това?

Въпросът е, че Путин успя много по-ефективно от Хитлер да омае руснаците с помощта на агитпропа, т.е. агитацията и пропагандата. На първо място това стана с помощта на телевизията. Тук той няма равни и надмина всички свои учители начело с Гьобелс. И руският народ се намира в състояние на най-тежко имперско наркотично опиянение. Ако сте се напивали някога през живота си, а аз не се съмнявам, че сте го правили, знаете, че ако изпиете една цяла пълна бутилка българска ракия, е безсмислено да ви обясняват подробности за путинизма. В този момент ви се иска да прегърнете момичето на съседната маса, да се обясните в любов на жена си и т.н. Но да включите мозъка, да започнете да мислите някак си логично в това състояние вие не можете. Прав ли съм? Сега огромна част от руския народ е толкова опиянен, че нищо не може да му се обясни. Трябва да се опитваме да правим това. Аз пиша във фейсбук, в блога ми, срещам се с хора, депутат съм в Ярославъл, но ме чуват тези, които не са опиянени. А те са малцинство. 80 на сто от руснаците в момента са в дълбоко наркотично опиянение, а 20 процента засега не се намират. Очевидно трябва време. Колко – не знам. Мисля, че ще трябват 1-2 години. Ще ви обясня какво ще се случи. До 1-2 години народът ще разбере, че са го лъгали, манипулирали и са го използвали. Мисля, че дотогава наистина ще се увеличи социалният протест, тъй като ще стане по-трудно да се живее. Руснаците свикнаха при управлението на Путин да живеят по-добре, а изведнъж ще се окаже, че започват да живеят по-зле. Ситуацията ще се променя бавно, защото пропагандата работи на пълни обороти. Ако искате да усетите всички екстри на Путино-гьобелсовата пропаганда, направете един експеримент. Изключете всички български телевизии и радиостанции. Не влизайте в интернет, а гледайте само телевизионния канал "Россия". Две седмици са ви достатъчни. След това ще потърсите помощ от психиатър, гарантирам ви го.

Кога според вас Русия ще се възстанови икономически?

Работата е там, че Путин е начело на суровинната олигархия. Всичките му най-близки приятелчета станаха милиардери благодарение на износа на суровини. Неговата доктрина е доктрина на разпродажбата на суровинни ресурси. Той отдавна се отказа от диверсификация. Докато Путин е на власт, икономическото положение в Русия няма да се подобри.

Защо според вас по времето на Борис Елцин, когато и вие бяхте част от властта, Русия не можа да постигне такъв икономически напредък като днешния?

Причините са две. Първата е, че Русия много трудно излезе от банкрута на СССР. Втората е, че петролът тогава бе евтин. Това е всичко. Освен това на Елцин и на всички нас се наложи да поставяме бедната съветска икономика на релсите на пазарните отношения. Приватизацията бе наложителна, но бе непопулярна. Мога да ви кажа, че ако Путин управляваше през 90-те години, а Елцин бе на власт днес, ситуацията щеше да бъде абсолютно същата. Щяха да мразят Путин и да приказват колко добър и велик е Елцин.

Значи хората дължат благоденствието си не на Путин, а на обстоятелствата, така ли смятате? Така ли трябва да ви разбирам?

Абсолютно. Вижте, трябва да знаете, че Путин нанесе огромни щети на Русия като държава. Той унищожи държавните институции, изборите, сменяемостта на властта, независимостта на съдилищата, местното самоуправление, федералните отношения. Унищожи свободните медии като най-важната институция. А създаде тази кошмарна и допотопна държава и създаде условия за процъфтяване на корупцията. Ролята му в съвременна Русия е напълно отрицателна, но заради цената на петрола хората заживяха по-добре. В началото ви казах какво става у нас – живее се по-добре, но по-противно.

В България има немалко хора, които симпатизират на Путин.  Какво бихте им казали?

Няма смисъл да доказваш на почитателя на Путин, че той напразно го харесва. Само животът ще му покаже кой е прав и кой не е.

А какво мислите за тези българи, които смятат, че връзките с Русия са по-важни от тези с Европейския съюз?

Личното ми мнение е, че българите трябва да се държат като финландците. Хората във Финландия са част от европейската цивилизация. Но понеже страната им граничи с Русия, те имат нормални отношения дори с Путин. Мисля, че за България най-правилната формула е, че тя е част от ЕС, която има партньорство с Русия. Трябва да бъдете прагматични. Ако търговията с Русия ви носи икономически изгоди, значи трябва да търгувате с нея. Ако не ви носи, спрете да търгувате. Ако "Южен поток" ви е необходим, стройте го, ако не е – не го правете. Да, но има решения като тези за санкциите, които не могат да бъдат взети отделно от една страна членка, а от целия ЕС... Естествено. А всъщност вие на референдум ли решихте да се присъедините към ЕС?

Не.

Добре. Смятам, че за да съхраните европейската си идентичност, заради вашия исторически избор е по-добре да останете в ЕС, но при това да не се карате много с Русия. Желателно е да имате с нея нормални отношения дори ако това е Путинова Русия. Лошо е да се превърнете в колония, независимо чия – на ЕС или на Русия. Това е мое лично мнение. 

Полицаи арестуват Борис Немцов, който завит с националния флаг на Русия, участва в протест.

И накрая да ви попитам – кога ви арестуваха за последен път?

През март. Задържаха мене и други хора за участие в акция в подкрепа на затворниците от Блатния площад в Москва (хора, осъдени за участие в неразрешени от властите протести на този площад – б.а.). Осъдиха ме на 10 денонощия арест, които излежах. На 15 септември организирахме Марш на мира срещу войната в Украйна. Тогава не ме арестуваха, досега не мога да проумея как са ме пропуснали.

----

Интервюто с Борис Немцов е публикувано в брой 9 на сп. "Клуб Z" през ноември м.г.

Коментари

Павел

КОЙ СЕГА Е номер 1?

SRQBoyboy

По глупост - ти!

ABC

БОГ ДА ГО ПРОСТИ И ДА СЕ СМИЛИ НАД РУСКИЯ НАРОД!

хе

Пълни глупости! ЦРУ уби Немцов, също както случая със сваления "БОИНГ" Толкова е тъпо и прозрачно.

(Не)Развеселен

Тъжно е, че си толкова прост. Първо, ако ЦРУ можеше да шета из Русия, значи всичките служби на ФСБ не струват и пет копейки. Това донякъде е вярно, тъй като разходка извън центъра на Москва може да приключи лошо, за теб. Но в случая има само два варианта - или отмъстителното джудже е пуснало касапите си, или китайците са решили да отстранят стратегически противник в аванс, за да се презастраховат в случай на колапс на Путин. И двата варианта са мракобесни за Русия.

Ето един пример за неграмотно тъп и путинизиран глупак -ХЕ

(Не)Развеселен

Абсолютно точен и безпощаден анализ - от сравнението между Русия и Саудитска Арабия до печалната констатация, че Русия се превръща в китайска провинция. Но това ушанките не могат да го схванат никога.

Никола Ников

Борис Немцов: " "А какво мислите за тези българи, които смятат, че връзките с Русия са по-важни от тези с Европейския съюз? Личното ми мнение е, че българите трябва да се държат като финландците. Хората във Финландия са част от европейската цивилизация. Но понеже страната им граничи с Русия, те имат нормални отношения дори с Путин. Мисля, че за България най-правилната формула е, че тя е част от ЕС, която има партньорство с Русия. Трябва да бъдете прагматични. Ако търговията с Русия ви носи икономически изгоди, значи трябва да търгувате с нея. Ако не ви носи, спрете да търгувате. Ако "Южен поток" ви е необходим, стройте го, ако не е – не го правете. Да, но има решения като тези за санкциите, които не могат да бъдат взети отделно от една страна членка, а от целия ЕС... Естествено. А всъщност вие на референдум ли решихте да се присъедините към ЕС?" Какъв мъдър човек!!! Мъдрите БОГ прибира при себе си твърде рано.

SRQBoyboy

Европейският съюз отговори на рсуката газова война от 19 вефруари т.г. ссъс създаването на нова енергийна стратегия - внос на газ от Средна Азия, Иран, Алжир и др. Русия отсъства, защото сама се изключи, започвайка тръбния шантаж. Финландия и Дания обмислят членство в НАТО, след станалото в Украйна. Путлер става все по-изолиран и с все по-малко варианти за изход от задънената улица, в която сам се вкара.

А по БНР Волгин и съдружници цял ден повтарят опорната точка, спусната им още снощи от тов. Дмитрий Песков, кой имал интерес да го убие, разбира се, в никакъв случай Путин, защо, защото рейтингът на Путин бил 86%, а на Немцов - незабележим. Следователно за Путин Немцов не е никаква заплаха. Да попитам обаче защо тогава Тодор Живков с неговия рейтинг, ако помните, от 99%, му трябваше да нареди убийството на Георги Марков? И продължава: "на Путин най-малкото точно сега му е нужно да убива Немцов". Слушателка пита: "А кога е трябвало да бъде убит Немцов в такъв случай?" След което Волгин три пъти се отрече от думите си... Разтрепера се, стана агресивен и още три пъти заобикаля въпроса: "Демократична държава ли е Русия?". Отговор не даде. Това е силата на аргументите и точните въпроси. Но колцина ги познават и умеят да си служат с тях. Калин Манолов от "Конструкция" напр., незнайно защо сложен да "уравновесява" проруската позиция на Волгин, тези неща не ги умее. Нито има реактивност в реакциите, нито има арсенала от нужните аргументи, нито има точност, умение и воля да спре потока от лъжи или поне да го обори...

цитиращ четящ

два цитата за Путин от Немцов в това интервю > 1/ЦИТАТ- "...Руснаците свикнаха при управлението на Путин да живеят по-добре, а изведнъж ще се окаже, че започват да живеят по-зле." ?! Е,значи Путин е гад само от 1-1,5 год. време,а преди туй е бил готин и са живеели добре- според Немцов?!?! Гад уж бил ОНЯ в Москва,пък няколко мандата живеели добре при него?!--- 2/ЦИТАТ - "Путин иска да вдигне с 33 на сто бюджета за война и да го вдигне с 800 милиарда рубли (15 милиарда евро – б.а.). При това не сме в СССР. В Съветския съюз образованието и здравеопазването бяха безплатни. Сега Путин иска да ги направи платени, като намали разходите за полицията и за училищата. Разбира се, през последните 14 години реалните доходи на руските граждани растяха. Но напоследък след войната с Украйна те започнаха да падат." Ама значи Путин не е продължител на СССР,а е следовник на западните демокрации,в които образованието и задравеопзването не са безплатни?! Е,как тъй,нали беше комун.гад?!Уж полицейска държава била Русия,пък Путин щял да намалява разходите за фуражките?! Че и реалните доходи на руснаците ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 14 ГОДИНИ(!) били растели...ама нали беше гад тоя КГБеец,как така?!Нали не е демократ,пък стандартът растял по негово време?! Що за противоречие?? ЧЕТЕМ и ЦИТИРАМЕ,МОЛЯ,НИЩО ДРУГО! :-))))

АЙ СИКТАРА ПО КИТАРАТА

ЦИТИРАМЕ,САМО ЦИТАТИ ..И ПАК СЕ НАМЕРИЛИ 5 ПРОГНИЛИ МАНЕРКИ ДА НЕ ОДОБРЯТ! Е,КАКВО НЕ ОДОБРЯВАТЕ..ОСВЕН ВАШИЯ "ДЕМОКРАТ" НЕМЦОВ ,ВСЪЩНОСТ КАТО ЦЯЛО УДАРИЛ ЯКИ ХВАЛБИ ЗА ПУТИН!!?? ИДЕ РЕЧ ЗА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ В РУСИЯ И ИМЕННО ТАКИВА ЦИТАТИ БЯХА ПОСОЧИХ! ДА НЕ КОМЕНТИРАМЕ КАК ТУЙ "МОМЧЕ" НЕМЦОВЧЕ ВЪВ ВРЕМЕНАТА НА СВОБОДНО РАЗГРАБВАНЕ И МАРОДЕРСТВО ПО ВРЕМЕТО НА ЕЛЦИН...КАКЪВ БЕШЕ?? ВИЦЕПРЕМИЕР! И КАКВО НАПРАВИ?? ЯСНО КАКВО...ИЗБУЯ ОЛИГАРХИЯ И МУТРИ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ! АЙ СИКТИР НА ЗОМБИРАНЕТО ВИ....!!А СЕГИЧКА,А ОТ ГОДИНКИ Е АГЕНТЧЕ НА ЕДНИ "ДЕМОКРАТИЧНИ" ДРУГАРИ,КОИТО МУ ПЛАЩАТ МИЛИОНИ ДА БУНИ РАЯТА! ЕДНИ АТЛАНТИЧЕСКИ ДРУГАРИ,ХЕХЕ!КАКЪВТО Е ТОЙ,ТАКИВА СА И ТЕ- ОТ ОНЯ,ДРЕВНИЯ, "ИЗБРАНИЯ НАРОД"! ЦЯЛ ИНТЕРНЕТ ЗОМБИРА ПРО- И АНТИ-...ЛУДНИЦА! КОЙТО НЕ ЧЕТЕ- САМО ТОЙ Е ДОБРЕ! МАХАМ СЕ И НЯМА ДА ЧЕТА И ТУК ПОВЕЧЕ,ХАХАХА! ЧЕСТИТО ВИ И ПРИЯТНО ВИ ЛУДЕЕНЕ!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.