Професионалната служба е доброволна служба по договор срещу заплащане по Закона за отбраната и въоръжените сили. Каква ще е новата "доброволна казарма" още не е ясно, но почти сигурно ще свърши като търга за нови модулни патрулни кораби. Хем беше пробив в процеса за превъоръжаване с участие на нашата индустрия, хем единственият кандидат се отказа да изпълни това, което беше толкова сериозно постижение на Министерството на отбраната.

И още нещо - наистина сериозно: всяка военна подготовка трябва да бъде под строг демократичен граждански контрол, защото иначе може да осъмнем с военно подготвени, които да действат срещу тези, които са платили подготовката им - т.е. българските граждани.

Импровизациите в отбраната стават все по-опасни - от провалени поръчки за превъоръжаване, през загуба на офицер и хеликоптер поради проблеми в подготовката и подръжката, до директно възлагане на поръчки в края на годината по общи рамкови договори и опит за пряко договаряне с руски фирми от "забранителни списъци", а сега и бързане за въвеждане на нов вид военна служба без сериозни публични консултации и оценка на въздействието върху отбраната и сигурността на Родината ни.

Дано поне не ги пращат доброволците на обучение в Русия или да поканим руски инструктури, защото те са готови да предложат тази услуга на конкурентни цени. Или може би в центъра за хуманитарни операции в Ниш?

Може ли да чуем военната експертиза - нали тя щеше да е водеща! Армиите, които въвеждат форми на ограничена "наборна служба" първо са осигурили добро заплащане, ефективна подготовка и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят унивеситети и работа главно в чужбина.

Докато браним Пирин и Витоша да не изгубим армията си?

...

Коментарът е от профила на Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителство през 2014 г.