Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да спре обществената поръчка на Министерството на отбраната за ремонт и поддръжка на 15-те съветски изтребителя МиГ-29, обявена с предизвестен изпълнител - руската компания РСК "МиГ". Това става ясно от решение на КЗК, публикувано в сайта й, по жалбата на фирмата "Украинмаш"

Украинската държавна компания настоя търгът с пряко договаряне, чиято стойност е до 81 млн. лв. за срок от 2 години, да бъде спрян заради дискриминиране на други потенциални участници. От фирмата твърдят още, че настояването на военното министерство само руският производител на изтребителите да се грижи за тях, нарушава европейските санкции срещу Русия в областта на въоръжението и стоките с възможна двойна употреба. Става дума за решение № 512 от 2014 г. на Съвета на ЕС.

Според Министерството на отбрана обаче това твърдение не е вярно, защото "съгласно чл. 2, т. 4 от решението се въвежда изключение от наложената забрана, когато се касае за предоставянето на резервни части и услуги, които са необходими за поддръжката и безопасността на наличния капацитет в рамките на Съюза" - става ясно от решението на КЗК, което можете да видите тук.

"Украинмаш" може да обжалва решението на КЗК в тридневен срок пред Върховния административен съд. От военното министерство допускат, че компанията ще отнесе въпроса към съда, а надеждите са той да се произнесе бързо. Ако се стигне до съдебен акт и решението е в полза на Министерството на отбраната обаче, има готовност договорът за ремонт и поддръжка на МиГ-29, които са на въоръжение във военновъздушните ни сили, да бъде подписан още до края на януари. Това съобщиха за Клуб Z от военното министерство. 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов още в края на годината обяви, че жалбата е довела до това: не само договорът с руската държавна компания РСК "МиГ" да не бъде подписан, а и да бъдат загубени парите, предвидени за ремонт на съветската авиотехника през 2017 г. Министерският съвет отпусна веднъж 19 млн. лв., а на 28 октомври трябваше да отпусне и още пари. Заради несключването на договор с руснаците до края на 2017 г. обаче (самата обществена поръчка за до 81 млн. лв. бе обявена на 7 декември - б.р.) средствата бяха върнати в държавния бюджет.

В новия бюджет на военното ведомство за 2018 г. има средства за ремонт на съветските изтребители. Според Каракачанов се очаква да бъдат намерени и още пари, тъй като летателният живот на част от самолетите изтича в средата на 2018 г. и това поставя под въпрос изпълнението на задълженията на военновъздушните ни сили Air Policing.

Клуб Z научи още, че двигателите, доставени за МиГ-29, които бяха пристигнали без нужните документи и затова министерството отказа да ги приеме, вече са окомплектовани и могат да бъда използвани.