Някой е подал жалба срещу решението на Министерството на отбраната да обяви обществена поръчка без състезание за ремонт и поддръжка на 15-те съветски изтребителя МиГ-29 на Военновъздушните сили. Търгът, в който е ясно посочено, че ще се водят преговори само с руската компания - производител на самолетите РСК "МиГ", е на стойност до 81 млн. лв. за период от 48 месеца.

Преговорите с руснаците трябваше да започнат днес в 10 ч сутринта. В сайта на военното министерство обаче се появи съобщение, че събитието се отлага с два дни и ще се случи на 21 декември, четвъртък. От ведомството сами признават, че причината на това е жалба срещу решението за откриване на процедурата. Тя стартира на 7 декември. Не се споменава обаче кой е предявил въпросната жалба.

Още по-любопитното е, че в електронния регистър на Комисията за защита на конкуренцията, пред която се обжалват обществени поръчки, до следобед днес нямаше регистрирано оплакване срещу търга за поддръжката на МиГ-29.

От военното ведомство мотивираха решението си за ремонт и грижа за изтребителите да бъде потърсен производителят с писмо от самия него, че не е предоставян другиму лиценз да поддръжка на машините.