Единствената фирма, която се яви в конкурса за построяване на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на армията, се отказва от проекта. Българската компания "Делфин" е депозирала писмо в Министерството на отбраната, с което се отказва да подписва договор и да води повече преговори. Новината съобщи военният министър Красимир Каракачанов в началото на правителственото заседание днес.

"Делфин" беше одобрена за изпълнение на проекта за военни кораби през ноември от междуведомствена работна група, в която влизаха представители на министерствата на отбраната, на икономиката и на финансите. Кабинетът трябвмаше днес да одобри сключването на договор за изпълнение на поръчката, за която се предвиждаха до 820 млн. лв. в рамките на 5 години - това бе заложено в инвестиционния проект, приет от предишното Народно събрание. Компанията обаче се оттегля заради реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. Същият е бил мотивът и на чуждестранни компании да се откажат да участват в конкурса за новите военни кораби, припомниха от Министерството на отбраната.

И договора за ремонт и поддръжка на 15-те изтребителя МиГ-29 от руската компания РСК "МиГ" се отлага, стана окончателно ясно днес. Причината - украинската фирма "Укринмаш" обжалва обществената поръчка на Министерството на отбраната, обявена на 7 декември. Тя предвиждаше ремонтът и поддържата на съветските ни изтребители да бъдат предоставени ексклузивно на руската компания, защото тя не е издавала лиценз другиму - поне това пише в документите. Търгът бе за 2 години и на стойност до 81 200 000 лв. 

 

На 19 декември Министерството на отбраната трябваше да преговаря с РСК "МиГ" за договор, но заражи заведена жалба в Комисията за защита на конкуренцията това бе отложено за 21 декември - тоест утре. Първоначално от ведомството не казваха кой е жалбоподателят. Той обаче вече е видим в сайта на Комисията за защита на конкуренцията. "Укринмаш" и друг път е участвата в конкурси на Министерството на отбраната за доставка на части за изтребителите ни.

Красимир Каракачанов днес каза пред министрите, че за тази година ще бъдат съкратени разходите и за ремонта на МиГ-овете. Дни след обявяването на търга кабинетът (на заседанието си миналата седмица - б.р.) отпусна 19 млн. лв. на военното ведомство за ремонта на самолетите. Днес е трябвало да бъдат одобрени още 22 млн. лв. По думите на министъра обаче те отпадат и парите ще бъдат върнати в държавния бюджет.