Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Припомням, че съюзници на Хитлер в онази война бяха много европейски страни. И румънците (славните им деяния ги помнят добре в Приазовието и в Юга на СССР), и унгарците, и финландците (макар там въпросът да е сложен), и балтийските страни, и чехите, и хърватите, и "братушките" българи (които ПРЕЗ НИТО ЕДНА ОТ ВОЙНИТЕ НЕ БЯХА СЪЮЗНИЦИ НА РУСИЯ ИЛИ СССР!). Европа, която можеше, запази неутралитет, докато не я окупираха. А тази, която се оказа между двамата маниаци, които се отличаваха само по формата на мустаците, просто избираше към кого да се присламчи.

Не е тайна, че мнозина предпочетоха расовата пред класовата теория за унищожаване на хората. Най-вече тези, които изпитаха "червения терор" в периода 1939-1941 г.

Техен избор, за който те отговориха пред Трибунала. Разбира се, някои избягнаха възмездието, но в мнозинството си виновните бяха наказани. Още повече, в цяла Европа, в Канада и в Щатите и до днес ловят избягалите от отговорност. По-специално в Унгария.

Така че нека се върнем към Унгария.

1956 година. 11 години след края на войната. На власт в Унгария от 1949 г. е марионетният режим на садиста Ракоши - местните привърженици на Съветите. От 9 милиона население 900 000 са репресирани - 200 000 са в затворите, 700 000 са депортирани. Михай Фаркаш (шеф на МВР и третият човек в йерархията на режима - б.р.) върши своите непотребности. Москва доволно потрива ръце. 10 на сто от населението! Това вече след залавянето и хвърлянето в затвора на повечето хитлеристки помощници. Или 4000 унгарски социалдемократи, хвърлени в затвора от Ракоши, също бяха хитлеристи?

Ето главния въпрос, органично произтичащ от темата на дискусията.

Ще си позволя да попитам. Това, което вършеха в Унгария съветските подлоги със знанието на мустакатия садист, заради участието на Унгария в коалицията на Оста ли е? Или навсякъде, където се появяваха съветските хора, не изгаждаха свое подобие на "затвора на народите", като се опираха на местната измет?

Не искате ли да попитате "братушките" колко българи бяха репресирани от комунистическия режим? Попитайте за Живков, за зетя на Димитров - Вълко Червенков, за стотиците хиляди депортирани турци.

Питайте чехите. И те имат какво да кажат.

(Вероятно авторът не прави разлика между Чехия и Словакия. В действителност след окупацията на Чехословакия нацистите обявяват Чехия за протекторат Бохемия и Моравия. Техен съюзник става Словакия, в чиято северна част е установен марионетен режим, а югът е анексиран от Унгария - б.р.)

Да, имало е съюзничество с Хитлер. Имало е вина. Имало е наказание. Но десетките години разчленяване и репресии вече след наказанието, десетките години изгубена история, убита икономика, пропадналият живот на стотици хиляди, осакатени съдби на хора, които дори нямат отношение към тези събития. За какво отговаряха тези, които се родиха през 1930 г.?

И още нещо. А кой се мляскаше с Хитлер до 22 юни 1941 г.? Кой пожелаваше успех на германското оръжие и славеше съюза, скрепен с кръв? Не си ли спомняте?

Съюзниците, мамка им.

За престъпления на страната на нацистите съюзниците на Хитлер бяха наказани от справедлив Трибунал.

Не разбирам на какво основание безчовечната съветска система измъчваше, убиваше и осакатяваше няколко поколения, нямащи отношение към престъпленията на хитлеризма.

Унгарското въстание започна включително с исканията процесът срещу комунистическия палач Фаркаш да стане открит, а не да се води при закрити врати. Студентите, разстреляни от съветските танкове в Будапеща през 1956 г., са хора, родени след 1930 г. Те физически не биха могли да бъдат привърженици на Хитлер. А чехите по улиците на Прага през 1968 г.?

А поляците?

Не трябва мерзостта на съветския режим да бъде оправдавана с престъпленията на хитлеристкия режим. Има Черна книга на фашизма. Има Черна книга на комунизма. И садизмът на единия режим по никакъв начин не оправдава уродливостта и садизма на другия режим.

Казано накратко, при цялото ми сложно отношеия към унгарците - а аз дори известно време живях в Будапеща и имам право на свое особено мнение - на своята земя,  своята страна те бяха в правото си. И събитията от 1956 г. са престъпление срещу унгарския народ и е неизчистваемо петно в историята на СССР.

Съветският режим, установен в Източна Европа, е трагедия за страните,които попаднаха в зоната на влияние на СССР. Огромна трагедия - както ментална, така и икономическа. И всеки опит за освобождаване от този режим е благ и справедлив.

Това е всичко, което имам да ви кажа по този повод.

-----

* Авторът е руски писател и блогър. Преводът с незначителни съкращения е на Клуб Z. Унгарското въстание продължава от 23 октомври до 10 ноември 1956 г.

Коментари

"Мляскането" с Хитлер е хубава и

благодатна тема за всички неонацита-ревизионисти, на които им се иска Хитлер да беше надвил Сталин, но нещата не са толкоз прости. Мляскането с Хитлер го започнаха и продължиха нашите настоящи западни партньори с тайната надежда, че Хитлер ще удари по Съветска Русия, която Западна Европа дълго и неуспешно бори от 1917 до 1922-ра. Включително с помощта на полската шляхта. Та, с цената на тоталното сдаване на т.нар. "ценности", западните държави, чиято отговорност беше да сдържат победения от тях немски милитаризъм, до една се отказаха от таз неблагодарна участ и оставиха Хитлер да стане сила. Е, какво да направи рационален играч през 1938-а, който вижда подбутването на Хитлеровата армия към собствените му граници, освен да отвърне със същото? Който слага равенство на съветско-германските споразумения от 1938-а без да ги сложи в контекста на предишните 20 години е просто апологет на предателството на западния свят срещу човечеството. Нищо особено, то нито е първото, нито е най-лошото.

Ама разбира се - всички,

Ама разбира се - всички, които са били с Хилтер са лоши, но с изключение на Сталин. Разбира се, че СССР се е съюзил с Хитлер единствено с миролюбива цел. И Финската война също е много, много, много миролюбива. Както и завладяването на Прибалтика - съвсем миролюбиво там са поискали да станат част от СССР. Съвсем миролюбиво Бесарабия и Буковина са станали част от СССР, същ така и Западна Украйна и Западна Беларус. Докато Хитлер съвсем вероломно и агресивно и немиролюбиво анексира Австрия, Судетите. Също Полша, чийто изток е завзет миролюбиво от СССР и агресивно и вероломно от Хитлер. Знаем го това. Учили сме го в учебниците по история от онова време. И изобщо знаем, че агресия или анексия - това е братска помощ, в чието оказване не участва миролюбивият Съветски съюз.

Мнението за историята

на децата на червени продажници, расли на гърба на избачканото от мен и моите родители и фенчета на латиноамериканския фашизъм, е много поучително :))))
 's picture

Бобо

Гонзьо бачкатора

Гонзьо мама , като гледам сега за какво бачкаш , ми е много интересно какво си бачкал при соца ... дет се вика цял живот паразит , но това е характерно за всички съветчици ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.