Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският президент Владимир Путин оправда пакта "Молотов-Рибентроп" от 1939 г.

Това стана ясно от думите му на заключителната пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, цитирани от ТАСС. Меркел бойкотира тържествата на 9 май в Москва за 70-годишнината от разгрома на нацистка Германия. Тя обаче дойде в Русия ден по-късно.

"Не е важно дори кой е ръководил тогава дипломацията, защото е ясно, че ръководител бе Сталин, но той не бе единственият човек, мислил по тази тема - а темата бе гаратиране на сигурността на СССР. Съветският съюз предприе редица усилия за създаване на условия за колективно противопоставяне на нацизма в Германия. Той направи многократни опити да създаде антифашистки блок в Европа. Всички тези опити не се увенчаха с успех. Нещо повече - след 1938 г., когато в Мюнхен бяха сключени определени договорки - да бъдат предадени някои области на Чехословакия, някои политици смятаха, че войната е неизбежна. Чърчил например, след като неговият колега (британският премиер по онова време Невил Чембърлейн - б.р.) пристигна в Лондон с хартийка и му каза: "Аз ви донесох мир", му отговори: "Сега войната е неизбежна." И когато СССР разбра, че го оставят "един на един" срещу хитлеристка Германия, той предприе крачки, насочени към това да не се допусне пряк сблъсък. И бе подписан този пакт "Молотов-Рибентроп". И в този смисъл аз споделям мнението на нашия министър на културата (Владимир Медински - б.р.) , че в този пакт е имало смисъл гарантирането на сигурността на СССР", каза Путин.

Той не пропусна да нападне и Полша, като я обяви за окупатор.

"Приромням, че след подписването на съответното Мюнхенско споразумение самата Полша предприе действия, насочени към анексирането на част от чешщката територия. И се получи така, че след пакта "Молотом-Рибентроп" и поделянето на Полша тя сама се оказа жертва на тази политика, която се опитваше да провежда в Европа."

Наистина, тогава Полша анексира една малка част от Чехословакия - Дечинска област. Там обаче изобщо не да били прилагани нацистките методи.

Полша изчезва от картата в резултат на договора, подписан на 23 август 1939 г. между външните министри Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп. На 1 септември нацистка Германия окупира западната част на страната и така започва Втората световна война. А на 17 септември СССР анексира източните й територии.

След като обясни колко правилен е бил пактът, Путин повтори думите си, казани на парада на 9 май:

"Истинска ефективна система за сигурност може да бъде изградена на извънблокова основа, на основата на гарантирането на равна сигурост за всички участници в международното общуване. Ако успеем да изградим работата именно по този начин, на основата на работата на ООН, смятам, че бихме постигнали успех."

 

Ключови думи

Коментари

Меркел вчера се извини за всичко сторено от нацисткия режим, а Путин не само, че не се извини за безчинствата на Червената армия в Полша, а сега защитава и този пакт. Показателно

Отделно Путин ще се извини ли на Финландия, която СССР също нападна тогава и се опита да анексира? И това ли беше за защита на СССР???

За каква внеблоковост говори този?! Не нападна ли Русия внеблоковата Украйна, не анексира ли нейна територия, не води ли война на нейна територия? Този професионално се е учил да няма съвест и срам в КГБ.

Все пак един договор с братския хитлеристки режим не е като да се мърлявиш с тези гадни еврогейски демокрации

Този срам няма ли?!

Развеселен

като луд с пистолет в автобус. Говори каквото си иска, останалите стоим и се надяваме да не стреля.

88

Цитирам от статиятя: "Наистина, тогава Полша анексира една малка част от Чехословакия - Тешинска област. Там обаче изобщо не са били прилагани нацистките методи." Значи ако не се прилагат нацистки методи и територията е малка - може да се анексират чужди територии и Полша е невинна?! Ха-ха! Определено не съм фен на Путин, нито съм русофил, но в случая Путин казва самата истина!

К. Георгиев

Тоест признаваш, че Русия анексира Крим незаконно ?

88

Полша си е една гадна, двулична хиена,която алчно анексира чешка територия ни пищи като девица след като самата стават жертва на собствената си алчност. Да не забравяме как Англя дава гаранции на Полша че ще я защити при нападение на Германия - това дава кураж на поляците да заплашват Германия че с конницата си ще влязат в Берлин!

Добре.Така да бъде - Полша била агресор. А Финландия, Литва, Латвия и Естония и те ли са агресори? Та СССР напада Финландия и окупира прибалтийските. Винаги пропагандата се насочва към хора, които нямат интерес към историята и лесно може да бъдат лъгани.

хуманист

Егати наглото, дребно лайно миризливо!Плужек!

BG

Непонятно е какво търси Меркел при това лакомо за територии джудже, което се опитва да пренаписва историята пред очите на цяла Европа. Интересно е какво си мислят финландците, които нагло бяха нападнати от едномилионната Червената армия.

стелт

Пактът Молотов-Рибентроп е сключен на 23 август 1939 г. На 3 април 2009 г. Европейският Парламент обявява тази дата за честване на жертвите на сталинизма и нацизма.Путин се присъединява към европейската оценка на пакта през същата 2009 г. Според мен, сегашната Путинова преоценка и то направена на заключителната пресконференция по повод срещата с Меркел, не е случайна, а е знакова. Знак за силова игра.

...

Естествено, че всяка страна има легитимно правода предприеме действия ЗА ЗАЩИТА на собствената си безопасност. Пакта, който сключва Молотов е именно такъв. Не виждам никакъв проблем в него. Най-интересното е, че никой не е вярвал в него, с изключение на Сталин!

Деян

Да си чел случайно текста на подписания договор? Та там е записано, че двете страни си поделят Полша. Дава се картбланш на Сталин да завладее Прибалтика. Става въпрос за предварителна подялба на Европа. Само смотаняк като тебе може да не вижда проблем в това споразумение.

ама тия наистина са непредсказуеми. До 1989 отричат, че има секретно приложение и това не било пакт за подялба на Европа, а бил Договор за ненападение. През 1989 г. вече осъждат пакта, признавайки, че имало секретно приложение с карта за разпределение на сферите.През 2009 г. Путин лично осъжда пакта. През 2015 Путин прави обратен завой и се връща към първоначалната съветска теза, че това си е един мирен договор.

тарикати

Някой да е виждал "секретен пакт" Молотов-Рибентроп? Какъв секрет като в.Правда го публикува в цялост неминал и един месец!Има един синдром в медицинага когато на човек му трябва противник за да се изпъне, напъне и победи. Себе си най-вече. Алоооу , булгаристан!!?

Кажи на ментора си да те спре. Кажи му и че волът, колкото повече рие, толкова повече му пада върху главата. Защото има и търговско съглашение. Производството на снаряди и патрони на Райха е със съветски цветни метали.Има поздравителна телеграма от Молотов за превземането на Белгия. Има благодарствено писмо от адмирал Редер до адмирал Кузнецов за оказаната помощ на германския флот в съветските пристанища при превземането на Норвегия. Има хиляди документи, уличаващи Сталин в подпомагане на Хитлер.

И още една подробност - войната започва след нападение на поляците над Германия. Щото са достатъчно глупави да се вържат на безсмислените обещания на Великобритания да ги пази. ПовЕрвали са си....

остаряла нацистка партенка. Операция "Глайвиц" е разобличена от самата съветска пропаганда. Ама след войната. Иначе през август 1939 може и чекистите да са давали акъл на есесовците как да скалъпят операцията.

Самият пакт Рибентроп-Милотов не е секретен. Секретно е приложението. В него су фиксира, че подялбата на Полша ще бъде линията Кързън. Също така се определя, че Финландия, Естония и Латвия ще бъдат в сферата на влияние на СССР. Но Вермахта превзема Люблинското воеводство и източната част на Варшавското воеводство, които са зад линията Кързън. Затова, на 28 сепептември 1939 г. се подписва Договор за границите и дружбата. В него, като компенсация на районите зад Кързън, Литва преминава към сферата на влияние на СССР. С изключение на една част от Сувалийския район.

Доктор Рокендрол

Малките държави обикновено са жертви в игрите на големите. Германия винаги е била някакъв модел за подражание на руските политици, особено когато е управлявана от недемократични, авторитарни ръководители. За нас като малка страна остава да се държим коректно и с достойнство, само така можем да поддържаме някаква симпатия към себе си в дългосрочен план.

Това за конницата да влезе в Берлин ми хареса .... да може ама посмъртно и затова са пна второ място по жертви затова до 1989 год. твърдяха че вермахта е сравнил Варшава със земята а не Червената армия , кой е играл по сфирката на ЛОНДОН винаги е изпатил , така и тези тъпаци и сега си играят с огъня

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.