"Решението на арбитражния съд към БТПП е отменено. Фирмата на братя Домусчиеви ще трябва да плати 2,1 млн. лв. на държавата и ако не изпълни изискванията на договора, над 50 млн. лв. следващата година."

"Държавата спечели делото срещу „Кей Джи Маритайм Шипинг“ – 1:0. ВКС уважи иска на държавата срещу приватизаторите на БМФ."

Това написа вицепремиера Валери Симеонов в туитът тази вечер. 

 

 

 

 

Преди време той обяви нещо като война на Българския морски флот, поиска разваляне на приватизационния договор, сезира и прокуратурата по случая. Причината - компанията поиска и получи от арбитражния съд към БТПП решение, според което има "стопанска непоносимост" и няма причина държавата да търси неустойки от приватизатора за неизпълнение на приватизационния договор. Решението на арбитража "спасяваше" компанията от 55 млн. лв. неустойки. 

Приватизацията на 70% от капитала на БМФ приключи през август 2008 г. Сделка е сключена с германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440 млн. лв.  Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1 394 753 DWT (дедуейт). В срок от 10 години от подписването на договора за приватизация компанията на Кирил Домусчиев се задължава да инвестира 779,88 млн. лв., като вложенията трябва да са в кораби. За плавателните съдове купувачът се ангажира за срок от десет години след подписването на договора да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството (включително чрез дъщерните дружества) не по-малък от 1 300 000 DWT. 

През юли м.г. „Кей Джи маритайм шипинг" подава искова молба до Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизационния договор. Мотивът - настъпила "стопанска непоносимост", заради която не могат да бъдат  две от условията в договора за приватизация - изискването БМФ да разполага с определен тонаж кораби, както и да поддържа определен плавателен състав.

Арбитражът уважава искането на компанията-приватизатор. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обаче подава искова молба срещу арбитражното решение. Сега състав на Върховният касационен съд е отменил това решение, ако съдим по изявленията на вицепремиера в туитър.

Свързаната с Домусчиев компания е осъдена да плати 2,2 млн. лв. държавна такса.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов обаче (той бивш шеф на Агенцията за приватизация и е в кабинета от квотата на "Обединените патриоти", един от лидерите на обединението е именно Симеонов - б.р.) няма законово основание за прекратяване на приватизационния договор, защото контролът по сделката ще приключи догодина. Караниколов заяви това през юни, когато започна и офанзивата на вицепремиера срещу компанията на Кирил Домусчиев.