Вицепремиерът Валери Симеонов ще внесе документи в прокуратурата за оспорване на приватизационния договор за Български морски флот (БМФ).

Това съобщи днес във Варна самият той, коментирайки противоречията със собственика на Параходството и шеф на една от най-големите работодателски организации - КРИБ, Кирил Домусчиев, които датират от началото на юли.

Самият Домусчиев се похвали, че е модернизирал БМФ и го е спасил от фалит в тежката финансова криза, когато стотици подобни фирми по света са фалирали.

До дни предстои да бъде комплектована документацията за оспорването на приватизационния договор, сключен през 2008 г.

Вицепремиерът за пръв път публично изказа съмненията си за сделката преди два месеца. Тогава в телевизионно интервю той обяви, че условията за приватизацията не се изпълняват - повечето кораби са нарязани за скрап, а вместо 2360 служители сега в компанията работели само 124.

Собственик на параходството е компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Кирил Домусчиев обясни намалението на броя на корабите и на персонала с икономическата криза и опонира на вицепремиера, че за разлика от други флотове като тези в Румъния и Украйна, които са фалирали, БМФ е бил спасен.

Днес Симеонов припомни, че лично е настоял правителството да намери 2.6 млн. лв., за да оспори решението на арбитража.

Икономическият министър Емил Караниколов обаче не намира основание за прекратяване на договора. 

В момента документите са във Върховния касационен съд (ВКС), таксата е платена и се чака произнасянето по обжалването.