"Няма основание за прекратяване на договора за приватизация на Български морски флот", обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Вицепремиерът Валери Симеонов преди дни изрази мнение, че компанията на братя Домусчиеви „Кей Джи Маритайм Шипинг” не изпълнява условията в договора, който е сключила с държавата за приватизацията на БМФ. 

Симеонов смята, че държавата трябва да обжалва решение на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, с който правителството се задължава да промени условията в договора и да заплати определена сума. 

От друга страна вчера по предложение на министъра на икономиката Емил Караниколов и след разпореждане на премиера Бойко Борисов правителството осигури 2,4 млн. лв., необходими за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за отмяна на решение от 30.03.2017 г. на Арбитражния съд при БТПП, постановено по заведено от „Кей Джи Маритайм Шипинг” дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

"За да бъде прекратен трябва да има пълно неизпълнение на договора. В момента такова не може да има, тъй като не е приключил контрола", заяви министър Караниколов. 

Договорът предвижда едва през 2018 г. да се направи отчет дали е бил осъществен контрол. 

Караниколов заяви, че в периода, в който той е бил шеф на Агенцията за приватизация, единствените нарушения са били свързани с трудовата заетост.

"За тези нарушения са били платени всички неустойки", допълни икономическият министър.