Русия изопачава историята с твърденията си, че съветските войски са спасили българските евреи от холокоста, заяви днес в декларация Американският еврейски комитет.

"Твърдението е фактически невярно и крещящ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма", заявява шефът на най-влиятелната в света еврейска организация Дейвид Харис. 

"Сега Москва иска да си припише заслугата за действията на българите през Втората световна война да спасят евреите", казва още той. "Това е още един пример за руски опити за изопачаване на историята и намеса в живота на съседите и бившите сателитни държави."

Министър-председателят Бойко Борисов е поканен на световен еврейски форум в Йерусалим догодина, когато се навършват 75 години от спасяването на българските евреи, се отбелязва в документа.

Претенцията за руските заслуги в спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта тръгна от декларация на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова през миналата седмица. Тя беше подета от прокремълски историци.

Харис подчертава решаващия съветски принос в разгрома на нацистка Германия и това, че Съветският съюз е дал най-много жертви във войната с нея.

"Напълно разбирам, че България беше част от Оста (Германия - Италия - Япония - б.р.) и следователно от погрешната страна на войната", се казва в декларацията. "Но - и това е голямо "но" - въпреки присъединяването си към Берлин България се вдигна през 1943 г. да направи нещо забележително - да се противопостави на нацистките заповеди и да защити почти 50 000 български евреи от депортиране и почти сигурно унищожение."

Харис припомня, че от земите под българска окупация в днешни Македония и Гърция през Втората световна война са депортирани 11 000 евреи.

"Въпреки това нито една друга европейска страна под нацистки контрол не успя да защити огромното мнозинство от такова голямо еврейско население", признава той.

България е позволила на по-голямата част от него да емигрира в Израел след войната, припомня декларацията.

"Въпреки всички неоценими действия на Русия да бъде победен нацисткият режим, свидетелствата за яростния предвоенен и следвоенен антисемитизъм на (съветския лидер Йосиф) Сталин са неоспорими, каквито са и свидетелствата за възпрепятстване на емиграцията на евреите и в двата периода", пише още Харис.