Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В навечерието на българското председателство на Европейския съюз руското външно министерство изглежда започва офанзива с провокационни декларации срещу България.

Вчера говорителката му Мария Захарова поиска българските власти да заловят и да накажат този, който за пореден път е боядисал част от Паметника на Съветската армия в София. 

В разширено изявление тя казва, че поредното оцветяване на спорния монумент в нощта на 31 октомври било придружено с изписване на антисемитски лозунги.

"Тази постъпка е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България (подчертаването е наше - б.р.) и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел", казва Захарова.

Според неоспорими исторически факти българските евреи са спасени от депортация повече от година преди Съветската армия да влезе като окупационна сила в България на 9 септември 1944 г. и да постеле пътя за намиращите се в нелегалност комунисти да узурпират властта и да превърнат страната в най-верния съветски сателит през следващите 45 години.

Българските евреи дължат спасението си на тогавашното Народно събрание и на зам.-председателя му Димитър Пешев, чиято инициатива намира широка подкрепа сред гражданите, духовенството и цар Борис III.

"Това няма нищо общо с историята", каза пред журналисти в парламента по повод изявлението на Захарова външната министърка Екатерина Захариева. "Ние се гордеем преди всичко с българския народ, българските депутати, българската църква... Нека да припомним, че тогава Червената армия не е била в България изобщо и нека да припомним, че, за съжаление, след 1944 година Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев - част от тях на смърт, а Пешев - на 15 години затвор."

Изявлението на руското външно министерство напомня подобна провокация лично от руския президент Владимир Путин, който в деня на славянската писменост 24 май т. г. заяви, че кирилицата е дошла в Русия "от македонските земи".

България очаква Путин на официално посещение у нас през февруари догодина по покана на българския му колега Румен Радев.

Коментари

Ама, ама...

Гледам напоследък, че дали ще си пеевски, дали ще си Захарова - не е важно какво ще кажеш, а дали ще си пръв. Сега всеки може да си влезе в колкото иска задълбочен спор с радиото...
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Принципно си много прав, но

Принципно си много прав, но пък точно за тая тема "спасяването на българските евреи" няма да има спор - българите са достатъчно информирани по въроса. В рамките на два дена, това е втора поредна лъжа от страна на руското външно министерство.
Зъл Путьо's picture
Зъл Путьо
Кремълско джудже

Тия пияни изроди нямат

Тия пияни изроди нямат спирачка. Каквото и да направиха турците за 500 г., промивката на червената сган осакати България всячески 100кратно повече само за 50 г.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Шайбата

подпиква от кеф в момента. :)
 's picture

tdrgrgv

TОва Кате в час по история

TОва Кате в час по история явно се е занимавала с това,което прави и сега в кремъл-свирки.
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Eто това е

хибридна война! Повтори една лъжа сто пъти и все ще се намерят хиляда тиквеници да повярват!
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Активно мероприятие на ФСБ!

Нека Маша да каже защо Еврейската автономна област е на границата с Китай и колко евреи са били депортирани там!
Константин Димитров's picture
Константин Димитров
Константин Димитров

Обработка на съзнанието

Това, което руския външен министър е искала да каже е, че ако СССР не беше победил фашистка Германия, депортацията на българските евреи рано или късно щеше да се осъществи - твърдение, което е съвсем основателно, ако руснаците бяха загубили войната... Поредният опит за манипулация и игра с понятията, за постигане на предзададени внушения по отношение на Русия.
Константин Димитров's picture
Константин Димитров
Константин Димитров

Непонятно

Не мога само да разбера, в някакъв кафкиански роман ли се намираме, та не виждаме очевидния смисъл на казаното от Захарова, дали някой наистина търси под вола теле, за да ни насъска българи срещу руснаци, или просто има нужда от поредното изливане на омраза. Та ето думите на Захарова: "Тази постъпка е особено цинична (по повод на противоеврейските надписи по паметника - бел. моя) в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел"... Точно така си е. Ние сме ги спасили веднъж, но ако Хитлер беше спечелил войната, жална им майка. Никой да не си прави илюзии, че Хитлер щеше да ги пожали, само защото сме съюзник, и че веднъж сме удържали на натиска. Това е само отсрочка - и слава Богу, че Хитлер бе победен, и то главно от руснаците. Вари го, печи го - така си е. :)
Константин Димитров's picture
Константин Димитров
Константин Димитров

Непонятно

Не мога само да разбера, в някакъв кафкиански роман ли се намираме, та не виждаме очевидния смисъл на казаното от Захарова, дали някой наистина търси под вола теле, за да ни насъска българи срещу руснаци, или просто има нужда от поредното изливане на омраза. Та ето думите на Захарова: "Тази постъпка е особено цинична (по повод на противоеврейските надписи по паметника - бел. моя) в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел"... Точно така си е. Ние сме ги спасили веднъж, но ако Хитлер беше спечелил войната, жална им майка. Никой да не си прави илюзии, че Хитлер щеше да ги пожали, само защото сме съюзник, и че веднъж сме удържали на натиска. Това е само отсрочка - и слава Богу, че бе победен, и то главно от руснаците. Вари го, печи го - така си е, няма какво да си кривим душата. :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.