Посолството на Русия разпространи на странцата си във фейсбук становището на Михаил Мягков, научен директор на Руското военно-историческо общество. Това стана само часове, след като амбасадата уж призна "неоспоримия героичен принос на българския народ" за спасяването на евреите.

Според Мягков обаче спасението на българските евреи се дължи на победата, която СССР е удържал над хитлерова Германия при Сталинград и Курск.

"Съгластно нацисткия план през 1942 г. от България е трябвало да се депортират и унищожат 48 хил. евреи", изтъква Мягков.

Той определя като "тъмна страница в българската история" депортацията през 1943 г. на 10 хил. евреи от "гръцка Тракия и югославска Македония, окупирани от българските войски".

Мягков все пак признава, че благодарение на ролята на Българската православна църква, обществени организации и самия цар Борис депортацията на евреите от България е предотвратена. Според него обаче главният аргумент за поведението на българските власти била променената обстановка на фронта и победата на Червената армия при Салинград и Курск.

"Ако не е била Червената армия, сценарият е щял да бъде друг и съдбата на евреите от Тракия и Македония потвърждава това", смята Мягков.

Според него след Сталинград България е започнала да търси контакти с антихилтеристката коалиция и да мисли за бъдещето си, когато се осовбоди от опеката на хитлерова Германия.

"Така че руското външно министерство е абсолютно право, че именно блгодарение на нашите воини е било предотвратена депортацията на евреите от България", заявява Мягков.

Според него "сегашното поколение българи живее в свободна страна, благодарение на обикновените съветски воини, които виниаги са се отнасяли към България като към братска страна". И "да се забрави това, значи да не се уважава собствената история".