Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Продаде ли Корнелия Нинова мача за Висшия съдебен съвет (ВСС) на ГЕРБ? След избора на парламентарната квота в съвета лидерът на БСП получи сериозни критики за това, че партията номинира 6 души и остави на ГЕРБ да избере трима от тях. На тези критики тя отговори по следния начин - изчакайте и проследете поведението на номинираните от БСП в съвета. Нинова намекна, че тримата от БСП ще гласуват против олигархичното статукво, овладяло съдебната система.

Ами да го проследим тогава. Новият състав на ВСС заседава близо месец и вече взе някои важни решения. Тримата представители на БСП в него са  Даниела Маринова-Марчева и Драгомир Кояджиков в съдийската колегия и Светлана Бошнакова в прокурорската колегия. И тримата получиха над 220 депутатски гласа - нещо, с което не може да се похвали нито една друга парламентарна група.

При едно от първите важни гласувания в новия ВСС представителите на БСП от съдийската колегия бяха против статуквото. Съветът реши при повторния избор на шеф на Върховния административен съд (ВАС) до изслушване да бъде допуснат само Георги Чолаков. Той вече бе избран от стария състав на ВСС и е известен като много близък до сегашния шеф на ВАС Георги Колев. Допускането само и единствено на Чолаков бе подкрепено от главния прокурор Сотир Цацаров, от самият Колев, от представляващия ВСС Боян Магдалинчев (номиниран от ГЕРБ), от Вероника Имова (също номинирана от ГЕРБ), от представителите на ДПС, “Обединени патриоти” и на прокурорската квота. Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков, номинирани от БСП не подкрепиха това улеснение за Чолаков чрез отстраняване на конкуренцията му.

В друго важно решение на новия ВСС обаче позицията на представителите на БСП бе противоречива. Съдийската колегия взе решение, с което де факто бламира практиката на т.нар. “вечни шефове” - хора, които са на ръководни постове в съдебната система много дълго време, заобикаляйки текста в Конституцията, който постановява, че административните ръководители се назначават за срок от 5 години с право на повторно назначаване. Даниела Марчева от БСП отсъстваше при гласуването, но колегата й Драгомир Кояджиков бе против бламирането на не съвсем законната практика.

Същото бе поведението на представителите на БСП в съдийската кволегия, когато Чолаков бе преизбран от новия ВСС. Марчева липсваше, а Кояджиков гласува заедно със статуквото.

Що се отнася до прокурорската колегия, там решенията се вземат единодушно. включително с гласа на Бошнакова. Нормално, като се има предвид йерархичната структура на прокуратурата, в която всичко зависи от главния прокурор. Включително бъдещата кариера на прокурорите във ВСС, след като мандатът им изтече.

Изводът е ясен - БСП продаде мача. И по една от най-важните теми за обществото, а именно съдебната реформа, не е опозиция на ГЕРБ.

Коментари

Както знаем, заглавията-въпроси имат отговор "не".

Съответно, на "въпроса" на доказалия се крепител на гербавата идеология г-н Обретенов, може да се отговори кратко: "Продаде ли Корнелия Нинова мача за Висшия съдебен съвет (ВСС) на ГЕРБ?" - Не. Защо? Защото ако БСП беше заела позиция на открит конфликт с мутрите в този спор, изборът на парламентарна квота на ВСС щеше да мине без нея, Герб щяха да купят Марешки, който многократно е изявявал желание да бъде купен, с което кандидатурите на БСП щяха да пропаднат, за сметка на двете "варненски" кандидатури. Приемлива цена ли е това за втората политическа сила? Отговорът е също "не". Такава политика очевидно нямаше да има подкрепа сред електората на партията. Щеше ли да има подкрепа другаде? Също не. Какво щеше да се говори за БСП сред граждани като Обретенов, ако БСП беше блокирала избора? На този въпрос също е лесно да се отговори. Глутницата самонарекли се "демократични граждани" щеше да вият, че БСП застрашава "конституционния ред", че бламира "демокрацията" и други подобни щуротии. Защо? Защото това вече го знаем. Видяхме какво стана с Радев. След заслужената победа срещу слабите кандидати на т.нар. "дясно" - двете гербави креатури Трайчо и Цецка - жълтопаветниците като един се нахвърлиха срещу него. "Критиките" бяха за нещяло и нещяло - че самолетът за журналистите бил неудобен, че на жена му чорапогащниците били неподходящ цвят, че предложенията му за повече връзки на президентството с български граждани в чужбина настъпили интересите на някой протестър на служба при герб и т.н. За измисления от гербавата машина от лъжи "план Решетников" и участието на Радев в него приказките не спират. Не спират приказките срещу опита на Радев да сложи прът в колелата на гербавата машинация за купуване на издупените като таратайски от италианска автоморга Ф-16ки. Ругатните и плюването срещу Радев за "отказа" му да наложи вето на някакви закони, които не уйдисаха на "умните" и "красивите" преди месец-два не спират. "Лидери" на "ДайБг" го наричат открито тотал-щета. Когато Радев показа гръбнак и блокира за кратко назначението на поредната гербава калинка за началник на ВАС, някой от "умните и красивите" каза ли поне една добра дума за Радев? Не. Очевидно е, че каквото и да направи БСП, слепите и поръчковите хейтъри ще си ги хейтят. Какъв е смисълът да се откажат от представителство във ВСС, при положение, че (нефелната) конституция им го позволява? Ми никакъв. Признак ли е това на "сделка", на "продаване на мача"? Не, това е просто единствената разумна стратегия в момента, когато гербавите мутри, с парите, харизани им от "умните" и "красивите" се опитват да обсебят държавата. И толкоз.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.