Декларации в подкрепа на депутата и областен координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев буквално "заваляха", след като той самият обяви, че подава оставки от всички постове заради скандалите в общината, започнали със сваленото доверие от местната партийна структура от кмета на града Добри Беливанов. 

Добрев обяви, че напуска парламента и позициите си в ГЕРБ тази сутрин и вече е говорил с премиера и лидер на управляващите Бойко Борисов.

Резултатът - масови призиви към Изпълнителната комисия на ГЕРБ и Борисов да не приемат оставките на депутата от Хасково. Повечето - разпространени от пресцентъра на партията. Зад Добрев застана структурата на ГЕРБ в София. Декларацията започва с цитат:

"Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо. (Едмънд Бърк)

"За нас е омерзително, че един добър и достоен човек, беше принуден да се оттегли от политиката чрез клевети и откровени манипулации. Не подлагаме под съмнение, че Делян ще спечели съдебните битки за истината, които му предстоят. Не подлагаме под съмнение и неговата невинност. Но за нас е недопустимо да останем безучастни спрямо поредния опит за очерняне на един чист човек от страна на “другарите” от БСП.", пише още в призива, гарниран с лично обръщение съм избраника да размисли и да остане. 

Декларация дойде и от ГЕРБ-Жени: 

"Оставката може да бъде морално-етически акт, само когато жертвайки себе си запазваш по-голямото, организацията, партията. Тази оставка не е такава, защото умните, интелигентните и честни хора са ценност и богатство за партията. Без Делян няма да бъдем по-силна и значима структура, а напротив, ще загубим част от профила си, защото познаваме генезиса на темата и знаем, че вклиненият отвън проблем напрегна отношенията в организацията ни. Оставката на Добрев ще обслужи злокобния, долен, конспиративен план на БСП да ни "отстрелват" един по един и ще налее вода в мелницата на занимаващите се с подривна дейност леви партийни хакери. Вече знаем, че когато от БСП заговорят се понижават интелекта и демокрацията в цялото общество!"

Оттам пък използват цитат от Бертран Ръсел, обвиняват БСП и Добри Беливанов за случилото се  и зоват ръководството на партията да не приема оставката на Делян Добрев. 

Последва и подкрепа за депутата от Хасково от структурата и колегите му от Разград, също разпространена от централата на ГЕРБ, както и от народни представители, след които Тома Биков и председателя на парламента Димитър Главчев.

След това дойдоха още декларации от партийни структури - от младежите в ГЕРБ, от Кърджали и ГЕРБ-Ловеч. В тези реакции се съдържа и призив не само оставката на Добрев да не бъде приемана, а и кметът Беливанов да подаде своята. Делян Добрев получи подкрепа още от ГЕРБ в Бургас, в Перник, Велико Търново, София област, Варна, Русе, Пазарджик и др.

Във фейсбук се роди и специална група "Заставам зад Делян Добрев и не приемам неговата оставка!!!"

В социалната мрежа реагираха и "стари" кадри на ГЕРБ като бившия вицепремиер Симеон Дянков, който написа:

"Жалко. Делян е от малкото които се противопоставиха на влизането на модела КОЙ в енергетиката. Особено когато далаверата Южен поток изглеждаше неизбежна."

Реагира и бившият здравен министър от Реформаторския блок Петър Москов, който си позволи дори намек за критика към Бойко Борисов по случая "Добрев" и в духа на декларациите, дошли от ГЕРБ, обвини БСП за случващото се:

"Да оставиш червената пропагандна машина да се изживява като победител е престъпление спрямо смисъла. За един министър-председател говоря. И аргументи, че това е жестока игра, че има тактически жертви и така се охраняват по-важни цели са невалидни. Ако дадеш на отровата самочуствието, че може да се разпространява безпрепятствено, тя го прави. И всичко става отровно. Казвам го като човек, срещу когото тази машина водеше неспирна кампания."

Москов заявява още, че на "менторите на госпожицата" (вероятно визирайки депутатката от БСП Елена Йончева, която обвини Добрев в шуробаджанащина - б.р.") проблемът им е, "че Делян спря АЕЦ "Белене". 

"Непростимо, нали. Айде сега след това показно да видим други желаещи да рият обори и да разбутват червените далавери. Но това което пиша е маргинално и не бива да пречи на борбата с мафията. Хайде всички заедно: Долу мафията! Айде бе и Корнелия ще дойде, Сергей няма да може щото е за рубежом, но духом е с нас", завършва Москов.

Преди ден кметът на Хасково Добри Беливанов обяви, че не се дистанцира от ГЕРБ, които го издигнаха за кмет на града, а лично от Делян Добрев. Днес от ГЕРБ-Хасково не само застанаха зад Добрев, но и настояха вече за оставката на кмета. 

Пред "Дарик" обаче той заяви, че няма намерение да се оттегля от поста, на който са го избрали гражданите на Хасково, обясни, че вече е отговорил на критиките на партията за начина на работа в общината и обяви случващото се за "вътрешнопартийни проблеми", припомняйки, че още е част от ГЕРБ.

 
Премиерът Бойко Борисов пък лично е обект на призиви да не приема оставката на Добрев във фейсбук. Десетки Борисови симпатизанти го призовават да не приема оттеглянето на депутата от Хасково, с най-разнообразни мотиви. Потребителки на социалната мрежа дори признават, че са се разплакали като чули, че Добрев хвърля оставки.