Оставката на Делян Добрев, лично според мен, е загуба за българската политика. Това е един почтен и изключително компетентен човек, който обаче явно е доста по-чувствителен от тези, които застанаха срещу него, коментира по „Хоризонт“ Тома Биков от ГЕРБ, който отчете, че оставките по места са плод на вътрешни реформи в партията, а не на външен натиск.

Въпросът не е само в Хасково. Преди месец имаше и в Добрич подобни неща, но има няколко неща, които се повтарят. Първо, всички тези неща тръгват от ГЕРБ. Те не тръгват заради някакви разкрития на БСП, заради медийни разследвания. Това е процес на преструктуриране на ГЕРБ по места. Той започна веднага след президентските избори, които бяха загубени от партията. Ще ви припомня, че в настоящото Народно събрание половината от депутатите на ГЕРБ са първи мандат.

Това е промяна в ГЕРБ, която ще продължи и занапред. Тя не зависи от действията на БСП. БСП в Хасково например има трима общински съветници и тя изобщо не е фактор в града. Тя е третостепенен политически играч в този град, а госпожа Йончева е пощенска кутия на друг тип интереси. Оставката на Живко Мартинов, а днес и на Делян Добрев показва, че ГЕРБ има една много по-висока чувствителност към подобни скандали, които, повтарям, идват не вследствие на някакъв опозиционен натиск, а идват като част от едно поведение на местните структури, което просто повишава критериите за участие.

За 2 години след победата на ГЕРБ в Хасково са привлечени повече инвестиции, отколкото за 20 преди това, изтъкна Биков. Той подчерта, че причината за свалянето на доверието от кмета Беливанов са „нерегламентирани контакти с местни олигарси, близки до БСП“.