Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 Сега няма да ви казвам как градушката ни го е начукала целия град заради гей парада. По две причини – първо нямам никаква представа дали е така, и второ - не е моя работа да ги тълкувам тия работи. Трето – от дете не харесвам никакви паради.

Но си мислех, докато зяпах един рекламен билборд на фитнес в София – част от мъжки гърди, плочки, бицепси – съвършени. Ама няма глава – вместо нея закачалка. Т.е. - тялото, което можеш да окачиш в гардероба... Замислих се колко е важна и вярна.
Ние сме просто конструкции, прикрепени да носят плочките ни. Които ги имат, де. Лафети за щръкнали бюстове и джуки – в отсрещния вариант. Глави – екстензиодържачки. На другите им се налага да четат книжки. Но те пък често се надуват, защото имали духовност. Всички сме се объркали.

Често се замислям за София – този наш Вавилон, или Ниневия, ако предпочитате... Тази наша блудна Йезавел. Вечно „на градус“, ако може, леко напушена, заголила палаво бедро в очакване на следващата оргия. Дали ѝ е добре? И дали задължително всички ще отидем в ада?

Тук похотта отдавна е норма на живот, която трябва да спазваш.

Коравосърдечието и гордостта са огромни плюсове – да напсуваш, да минеш ти пръв, да не би от теб да мине...

Джунгла с прилежащия ѝ кодекс на поведение. Всичко куцо и сакато – във финансов, интелектуален или културен смисъл, бива ако не прегазвано с новите ни маркови обувки, поне презирано и ненавиждано. Подминавано с виц и ехидна усмивчица.

Сами превърнахме живота си тук в някаква долнопробна кримка с нисък, ама много нисък бюджет. София просто е най-големият киносалон, в който филмите идват първо. И после тръгват да се разпространяват натам.

Помните ли зората на демокрацията. Когато заприщеният доскоро капитализъм нахлу с всичките си прелести през Калотина, помитайки всякакъв здрав разум. Помните ли едни курсове, които струваха камара пари – докато си спиш, си пускаш запис и научаваш английски... Представяте ли си?! Ей така – докато други десетилетия наред зубрят и пак трудно научават кой предлог кога се ползва. Куп луди се вързаха. Просто пример се сетих - още ли мислите, че сме чак толкова умни и че умеем да ръководим живота си?
И мога да дам примери такива бол.

Слабо ме интересуват содомиите в Слънчев бряг. Там едни хора за това са дошли - да обезумеят, да оскотеят на цената, на която в родината си плащат 3 бири. И да скачат от балконите... Но това си е техният живот, мен ме интересува нашият, константен, който продължава не 14 дни или 20.

365 дни тук всичко душегубно, смъртоносно, вредно и опустошително е на по-малко от една ръка разстояние. Че си има и агресивен пиар – едва ли не е задължително да посегнеш и да си откъснеш от „плода”.

Познавам прекрасни хора и ги гледам как ден след ден сами се пращат на кино с нещо толкова „невинно” като алкохола или тревата, ако щете. Сами си избират в името на мимолетното удоволствие да се вглеждат в една пропаст с характерния за джойнтърите оцъклен поглед. И пропастта, както е казано отдавна, на свой ред започва да се вглежда в тях. 

Златният телец на кефа отдавна е издигнат по-високо и от хотел „Родина”, и от статуята на този град, чието име иначе трябваше да означава Премъдрост Божия. „Ал. Невски” е направо джудже в сравнение с този кумир. А защо – не искам да разсъждавам.
За кефа трябват кинти. Кинтите най-лесно се изкарват по лесния начин... И т.н., и т.н., докато съвсем потънеш.

Обичаме да се бием в гърдите, че сме държава на хиляда и не знам си колко години. А как мислите – дали сме оцелели толкова заради тези качества, които култивираме днес? И виждате ли вече „втората реколта“ – за пръв път имаме поколение, което още от люлката е закърмено от родителите си с „новите божии заповеди“: кради, мачкай, пожелавай, блудствай при всяка възможност, кланяй се на всевъзможни дрънкулки... Харесва ли ви?

Че и накрая да идват някакви брадати хиндуси и да ти обясняват как, ако викаш „ом” и мислиш позитивно за трамвая, който лети срещу тебе, всичко ще се оправи. Не, няма. По-вероятно е да научиш английски от ония записи.

За прайда не знам, но се надявам градушката малко да е поочукала главите ни. Защото тия дни за пръв път чух: „Хайде бе, заради едните железарии ли живеем!” Това чух от собственици на помлени коли. А я вижте иначе какво става по кръстовищата за един пукнат стоп – вадят се ножове, пистолети и бухалки, плющят тупаници...

Горещо се надявам всичко, което казвам, да не е вярно. И да няма как един цял град, пълен с човешки души, да се продъни. При все, че някой може и това да ви каже... Да, трябва да имаме доброто безпокойство – непременно да се замислим, но в никакъв случай да не се отчайваме. А и вярвам, че Бог не е несправедлив и е доста по-милостив от нас. 
Дори старецът Паисий (който между другото е учил до 7-и клас) използва съдебния термин „смекчаващи вината обстоятелства“. Защото тук наистина е по-трудно – докато препускаш за залъка, докато се бориш с „вълците” за мястото си в работата, иди тогава бъди благ, праведен и честен.

Дано ни бъде отчетено, че тук изкушенията са били много по-близо, много по-лесни и „навиращи се в носа ти“, отколкото ако си в Търговище примерно, или в Якоруда.

Не че там градушки не падат.

Ключови думи

Коментари

Олег Николов

По-тъп коментар никога не бях чел!

Вяра

Що пък да е тъп? Не е ли точно така?

стелт

Не, не така! Аз нямам познати, които са поклонници на "новите божии заповеди“: кради, мачкай, пожелавай, блудствай при всяка възможност, кланяй се на всевъзможни дрънкулки..." Но те не бяха поклонници и на "мачкай, пожелавай..." - двигателят на обществото ни преди 1989. Всичко е въпрос на светоусещане. А светоусещането ни определя приятелите ни.

on

Точно това за ламарините все по-често го казвам, макар и много често да го забравям. А за Последните времена съм чувал, че заради многото и толкова достъпни изкушения, хората щели да се спасят дори само със "стоенето си във вярата". А най-древната професия си я е имало и преди много, много години. Както я има и в "Търговище примерно, или в Якоруда". Въпроса е дали трябва да се търси или ти се предлага на всяка крачка. Не знам дали това е оправдание, д се надяваме, че е...

Митко

Докато четох редовете на поредната силна съботна проповед, се сетих за човекът, който от топа на топа във "уолстрийт" се върна в България и стана монах. "Безсребърници"...има го в youtube. Какво значи смирението. Ако се стремим към него, ще живеем в много по-красив свят.....

стелт

Безсмислено вече ми се вижда да се противоречи на "съботната проповед". Защото тя е толкова истинна, колкото е и истинна неделната проповед на мрънкащ полуграмотен източноправославен "славянофилски" български свещенник. Който не в състояние да обясни какво представлява православната ни църква и на кого е подчинена. И посмъртно не е в състояние да разясни разликата между Източната и западната църкви. А тези, които са от Търговище или от Якоруда, или от други краища на татковината, са многократно в повече жиеещи в София, отколкото по родните си места. Ама да са живи и здрави "проповедниците". И тези, коуито им вярват на проповедите.

on

@стелт, Познаваш ли лично поне един свещеник? И то нямам предвид като близък приятел, а просто както продавачката в кварталното магазинче, от което си пазаруваш и си имате приказка. Недей толкова предубедено! Казвам ти го от добро, не назидателно. Хайде, със здраве!

стелт

Познавам, точно по този начин свещенници, каквото е познаването ми на продавачки в квартално магазинче. Това което съм написал като НЕЗНАНИЕ при православни свещенници съм установил в разговори с подобни "продавачки в квартални магазинчета". Интересувал съм се и какво са завършили. Част от тях - Черепиш, а други - Духовната академия. Поради възрастта си, присъствам все по-често на погребения. С огромна досада, но заради уважение към желанията на починалия ми приятел. Единственото погребение, от което излязох по човешки наскърбен (а не досаден от подносово мрънкане), беше по католически обряд.

стелт

Но по-важното при несъгласието ми с автора е неговото заиграване с провинциалния комплекс. Аз съм роден и израсъл в София. С изключесние на две години казарма. Познавам града отпреди близо 70 години. Знам как се променяха съседите ми, кварталите, духът на София. Ако му направя на "проповедника" Стефан списък на управляващите България през последните 70 години, май няма да му се върже с тезата.

ЧАНТАЧУРКОФФ

А БЕДЕЖЕ; НЯКОГА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ЦАРСКА ИНСТИТУЦИЯ ЗА СТРАНАТА - ПОДИР ТОВА УСПЕШНО ОВЛАДЯНА ОТ ПЕНЧО КУБАДИНСКИ - СЕКУНДАТА ЦЕПЕХА ОНЕЗИ ПАРНИ ВЛАКОВЕ; СЪВСЕМ СЕ ВМИРИСА!?! И - НИКАКВА ПРИВАТИЗАЦИЯ НЯМА ДА ОПРАВИ НЕ САМО БЕДЕЖЕТО - НО И!?! - ЦЯЛАТА СЪВРЕМЕННА НАШЕНСКАЯ ДЕРЕЖАВА. МИНАЛОТО ЛЯТО - ЗА ЕДНА ПЕНСИОНЕРСКА КАРТА - ТАКОВА ПРЕЗРИТЕЛНО РАЗИГРАВАНЕ - ЧЕ ЧОВЕК МУ ИДВА - МЪРЗЕЛИТЕ ОКУПИРАЛИ ТЕЖКИТЕ КРЕСЛА НА ГАРА-ВАРНА - С БАГЕР ДА ИЗРИНЕ. КОЕТО НЕ Е ЗА ПРЕПОРЪЧВАНЕ - ЗАЩОТО ЩЕ ИЗПОЦАПАТ БАГЕРА НЕПОПРАВИМО!?! ТАЗИ ТЕКУЩА - ОТКРОВЕНО ВНОСНА - ГАВРА СЪС СТАРЦИ И СТАРИЦИ - НИКОГА НЕ Е БИЛА ХАРАКТЕРНА ЗА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - И Е ДОСКОНАЛНО ДЕСТРУКТИВНА. АМА - КАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ЧУЖДЕНЦИ - ТАКА Е. БЪЛГАРИНО - СЪБУДИ СЕ!?! БЪЛГАРИО - ЕЛА НА СЕБЕ СИ!?! ЕВРОПО - ВЪРВИ СИ!?! - ТИ НЕ СИ ОНОВА - ЗА КОЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯШ.

Браво на Стелт!

Стефане, имаш още много да учиш, ако искаш да станеш умен и добър журналист. Взимай си поука от коментарите и не се напъвай много да оригиналничиш!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.