Роднините на убития във Виноградец Наско Тонкев заявиха пред бТВ, че не 6-годишното момче е застреляло баща им. Според тях това е направил Лазар Влайков, председател на общинския съвет в Септември, който след инцидента бе изключен от ГЕРБ.

Според дъщерята на Тонкев Деница, след като се е случил инцидентът, Влайков е потърсил помощ от районния прокурор на Пазарджик, вместо да подаде сигнал на 112 (вчера именно тази новина "изпрати" на мястото главния прокурор Сотир Цацаров, който обаче заяви, че още очакват разпечатките от телефоните, б.р.).

"Бяхме седнали всички на масата. През цялото време Лазар стреляше, даваше си пистолета и на другите да стрелят. Последно стреляше той, като не ставаше от масата (става въпрос за детски рожден ден, а от думите на Цацаров вчера се разбра, че са намерени 126 гилзи само от газово оръжие!, б.р.)

Ние сме на открито в ресторанта. Когато Лазар стреляше последно, в този момент баща ми извика, обърна се към мен, каза: "Удариха ме!", направи две крачки и падна. Бях на земята при него. Имаше много хора, всички станаха и настана паника. Лазар стана, беше зад мен, премери му пулса."

Това разказа Деница. Тя попитала Влайков дали баща й е жив, а той и отговорил "Не, свърши."

"И си седна на стола и говореше по телефона. Аз мислех, че той звъни на 112. Той вдига ръцете и не знае какво да каже. В този момент моя приятел звъни на 112. Според нас Лазар Влайков се е обадил на прокурора да го защити", каза Деница.

И разказа, че двамата са добри приятели, като тя лично им е сервирала в ресторанта, където те са идвали много пъти.

Лазар се познавал и с Тонкев, двамата нямали конфликти, но не били и приятели. Тя е убедена, че Влайков не е искал да убие баща й.

"Но пияни, оръжие...", заключи дъщерята Деница.

Според нея жената и синът на гербера събирали гилзите.

"Полицията много закъсня, дойде след половин час, след нея дойде линейката. Лазар се опита там всички да ни манипулира по един начин: "Детето застреля баща ти", казва още момичето.

Според нея Влайков е правил уговорки и с бащата на момченцето.

Според близките на убития никой в селото не вярва, че малкият е стрелял. Те описаха Влайков като "лош човек", който в много други случаи е проявявал агресия. Лазар обаче винаги оставал безнаказан и затова хората се страхували от него и никой не смеел да го съди.

"Той не наведе глава, като излезе от ресторанта. Излязоха с жена си, все едно че са спечелили 100 хил. лв. от джакпота. Жена му ни казваше да мълча, защото ни били много големи устите."

Това допълни пък съпругата на Тонкев.