Разследването на инцидента във Виноградец, при който от изстрел от пистолета на шефа на общинския съвет в Септември Лазар Влайков загина 47-годишният Наско Тонкев, ще се води от Пловдивската окръжна прокуратура. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който безпрецедентно пристигна на място.

Причината - замесването на името на областния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров със съмнения, че Влайков е водил нерегламентиран разговор с него по разследването веднага след трагедията.

Първоначалната версия за смъртта на Тонкев е, че 6-годишно дете е произвело случайно фаталния изстрел от законно притежавания от Влайков пистолет "Глок", 45-и калибър. Днес обаче Сотир Цацаров съобщи, че на мястото на инцидента са намерени не една, не две, а 126 гилзи. Обвинител №1 окачестви с ирония обстановката по време на инцидента като "повече от - как да кажа - празнична... с много действия".

Цацаров съобщи, че още не е ясно дали е имало разговор между Влайков и прокурор Кацаров. Телефонните разпечатки били получени, но още не били анализирани.

По време на посещението си в Пазарджик обвинител №1 Сотир Цацаров изрази съмнение, че шестгодишно дете може да произведе изстрел конкретно от този боен пистолет. Според главния прокурор, цитиран от БНР, за разлика от другите оръжия, при които има външен предпазител, който е видим, тук предпазителят е на спусковата скоба, което поставя много въпроси относно възможността на това дете на тази възраст да преодолее необходимото усилие, което е необходимо за натиск на спусковата скоба. Все пак Цацаров каза, че е трудно е детето да стреля с пистолета, но не е невъзможно.

"За да се избегнат всякакви съмнения в обективността на разследването, наблюдавано до момента от Окръжна прокуратура – Пазарджик и за да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, главният прокурор разпореди досъдебното производство да се ръководи от Окръжна прокуратура – Пловдив", написаха в официално съобщение от прокуратурата.

Предстои да бъде разпитан и шестгодишният Юри, първоначално обявен за "стрелеца", както и още двама свидетели. Това щяло да стане утре.

„С оглед на изявленията на пострадалите и с оглед на появилите се факти в публичното пространство за добри отношения между ръководителя на Районната прокуратура в Пазарджик и районния председател на Общинския съвет в Септември, с мое постановление разследването ще бъде възложено на друга прокуратура. След извършването на най-спешните действия – разпитът на малолетното дете и разпитът на още един или двама свидетели – делото ще бъде възложено за наблюдение и разследване на Окръжна прокуратура Пловдив“, заяви главният прокурор.

Както Клуб Z вече писа, дъщерята на убития собственик на ресторант заяви след инцидента, че Влайков е стрелял "сватбарската", напосоки, а първият му контакт по телефона е бил с прокурор Георги Кацаров.

Цацаров каза, че има две версии върху случилото се, а биологичната експертиза е възложена на частна лаборатория, която била най-компетентна, за да стане всичко най-бързо.