Прокуратурата проверява дали Лазар Влайков е имал нерегламентирани разговори с прокурор с намерение случаят, при който 6-годишно дете уби мъж в с. Виноградец, да бъде потулен.

Това съобщи Нова тв, припомняйки че в нощта на четвъртък срещу петък в ресторант в селото при мистериозни обстоятелства беше застрелян 47-годишният Наско Тонкев именно с пистолета на Влайков - председател на общинския съвет.

Към момента е ясно, че 6-годишно момче е държало "Глок", с който е произведен фаталният изстрел, но не е категорично доказано, че именно детето е натиснало спусъка. По-рано вече бе съобщено, че натривките от ръцете на 6-годишното дете, за което се предполага, че е застреляло мъжа, не доказват категорично, че именно то е произвело фаталния изстрел. Ясно е само, че момченцето е държало пистолета.

Другото можело да докаже "само отличен специалист", коментират експерти пред медията. 

Собственикът на оръжието е Лазар Влайков, председател на Общинския съвет в Септември. Той беше задържан за 24 часа, но след това беше пуснат на свобода, без повдигнати обвинения.

ГЕРБ вече изключиха от редиците си Лазар Влайков. Това се е случвало и преди - след като нападнал човек с нож, но след това Влайков е върнат в редиците на партията. Докато не бе изключен отново заради трагичния случай със стрелбата.

„Този човек е представил в централата на ГЕРБ свидетелство за съдимост, че не е осъждан. При неговата номинация, а и след това при избора му за общински съветник той е бил неосъждан”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Иначе много хора от Виноградец разказват, че са били нападани от Лазар Влайков. Роднините на убития при стрелбата мъж пък свидетелстваха преди ден, че детето няма общо със стрелбата.

„Бях точно срещу тях. Лазар Влайков извади пистолета си и стреляше от място във въздуха. Даваше си оръжието на всички от масата. Абсолютно всички стреляха с неговото оръжие. Жена му и детето му събираха гилзите отзад. Последно, Лазар Влайков стреля с пистолета. Когато той улучи баща ми, баща ми падна, аз се хвърлих върху него. Лазар дойде, премери му пулса и видя, че той вече е мъртъв. И започна да звъни по телефона”, разказва Деница, пред чиито очи се е разиграла трагедията. Тя е и дъщеря на застреляния собственик на ресторанта.

Тя казва пред телевизията, че Влайков е много близък с пазарджишкия прокурор Иван Кацаров.

„Няма как пистолетът да е бил в детето. Детето си играеше отзад”, твърди Деница.