Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Партиите обявиха своите номинации за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. „Атака” предложи Йордан Стоев, който преди време като прокурор отказа да разследва Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа” срещу него, Цветан Василев и Николай Бареков. Откъде се познават Сидеров и Стоев - това не е обяснено. Но тази случайност напомня на една друга случайност отпреди пет години - тогава „Атака” предложи за член на ВСС Ясен Тодоров, който днес е най-гласовитият защитник на позициите на главния прокурор, а думите му повтарят версиите и оценките за съдебната система, споделяни от медиите на Пеевски. Конкретната номинациия е подписана тогава от бившия депутат от „Атака” Николай Пехливанов, който днес вече е назначен за областен управител на София. Също така случайно преди две години Пехливанов купува от майката на Пеевски ипотекирана в КТБ къща в центъра на София за над 2 милиона лева.

И още...

Влечението на Волен Сидеров към удобни за ДПС и Пеевски номинации не се изчерпва с тези случаи. „Атака” предложи за министър на икономиката бившия шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. В годините, когато вече почти няма приватизация, той подписва продажбата на „Булгартабак” на офшорна компания, зад която - по думите на Цветан Василев - стои Пеевски. Караниколов подписва и продажбата на Дипломатическия клуб „Бояна” на трима младежи без никакъв опит в бизнеса, които придобиват имота с кредит, а свързаните с тях фирми също водят към депутата от ДПС. Отново Сидеров номинира за зам.-министър на финансите досегашния шеф на НАП Бойко Атанасов, назначен на поста от правителството на Пламен Орешарски, в което влиянието на тогавашния тандем Василев-Пеевски си беше съвсем очевидно.

Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров пък стана вторият в „Атака” след Сидеров - това е човекът, който бе назначен да ръководи полицията, когато Пеевски планираше да оглави ДАНС.

"Златният пръст"

Най-неизличимият спомен за топлите отношения между Сидеров и ДПС е избирането на правителството на Орешарски през 2013 година. Тогава БСП и ДПС имат точно 120 депутати и именно Волен Сидеров осигурява „златния” един глас за необходимия кворум от 121 народни представители. Разбира се, не спира да говори колко противоконституционна партия е ДПС, как трябва да бъде забранена и т.н. Но класическият антитурски репертоар на Сидеров не му пречи да извършва удобни за ДПС политически действия. При такава синергия едва ли може да бъде изненада, че един бивш евродепутат от „Атака” - Слави Бинев, и един бивш депутат - Камен Петков, се оказаха в листите на ДПС на последните избори. Какво пък толкова да ги разделя?

Топла подкрепа от страна на Сидеров получи и Доган - при изгонването на бившия лидер на ДПС Лютви Местан. На фона на условното разделение на „протурско” и „проруско” крило в ДПС, „Атака” се позиционира в лагера на защитниците на Ахмед Доган - горе-долу като през 2013 година, когато и Делян Пеевски можеше да разчита на приятелски жест от страна на Волен Сидеров, който тръгна на физическа саморазправа с протестиращите срещу избора на депутата от ДПС за шеф на ДАНС.

Защо е така?

И още един показателен сюжет: преди години в медиите изтича един очевиден фалшификат - докладна на самоубилия се бивш началник на кабинета на Доган за изплатена огромна сума пари на Волен Сидеров за предизборната кампания през 2005 година. Тази операция има за цел да опровергае всички твърдения за тясна връзка между ДПС и „Атака” - ето, това е фалшификат, стига с тези спекулации! Фактите обаче са пред очите на всички. И не са от днес. Още преди 20 години Сидеров е говорител на „Топенерджи” от съзвездието на „Мултигруп”, а ДПС изпълнява тогава ролята на политическо крило на групировката. Следва редовно и удобно подаване на топката между двете партии, особено в предизборни периоди, когато има нужда от втвърдяване на малцинствени и националистически избиратели.

„Атака” иска забрана на ДПС. ДПС сочи с пръст страшилището „Атака”. Волен Сидеров и тълпа симпатизанти нападат мирно молещи се мюсюлмани пред софийската джамия, но ДПС няма проблем да забрави за това ненаказано престъпление. А това, че от името на „Атака” във властта се назначават хора, които са удобни за ДПС, е черешката върху цялата тази торта. Може да е връзка още по произход, може да е финансова обвързаност, може да е „укротяване” през институциите - особено на фона на съдебните дела срещу Сидеров. Но каквато и да е причината за трайната любов между „Атака” и ДПС, същественото е, че тази любов вече е публична. И може би ще ни бъде по-лесно, ако започнем да приемаме тези две партии като представители на едни и същи интереси в политиката.

Текстът е от Дойче веле.

Коментари

 's picture

smarf

Урок по журналистика

Браво, Бедров! Малко журналисти биха се осмелили да кажат тази истина. Много по лесно е да снимат дупките по улиците, да се държат като селски интригантки , да се топят в ледена Янтра патриотарско , да се занимават със селските кметове, да месят баници на поредния министър председател. Това са "актуалните" новини. Добре е от време навреме от блатото да излиза въздух.

Късопаметници,

всичко отдавна е написано "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ" - http://razuznavane.com/?p=19782 Актуалният въпрос е Заеха ли "новите десни" либерали/Дайнов, Красен Станчев, ИПИ и ИМП/ мястото на Атака??? http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf
kate pate's picture
kate pate
colombo

Добро утро, това са неща

Добро утро, това са неща които са известни още от създаването на Атака. Атака беше проект на проруското крило в ДПС. След разпада на ДПС на проруско и протурско крило, и обединението на националистическите партии тази статия е безсмислена. Не че в Атака нещо се е променило, но обкръжаващата среда е различна. Имаме ново позициониране на шахматната дъска и какво е било 5 хода назад, никой не го интересува.

Да

"Имаме ново позициониране на шахматната дъска" - Кутевите къневчета като Моника веле... ККК - Корни, Кадик и Кънев :) :) :)
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Общото между...

Общото между Сидеров, Доган и Пеевски е Партията( майка) , Бащата(ДС )и Любовта им към рублата(в долари) .Доказателства има и за слепите.

Трите ковчега и златния пръст!

Браво, г-н Бедров! Истината, казана или преповтаряна дори след милион години, пак продължава да грее и топли! Така е по Божията воля. Подобни статии освен фактологическа информационна стойност, са и силно възпитателни за младите хора. Народът знае обобщено, че ДПС и Атака като се съберат, правят най-малко три ковчега за Отечеството, но друго е когато човек гледа една картина, да може да види и щтрихите. Подобна статии трябва периодично да се преиздават най- рядко на всеки три месеца. Още веднъж поздравления, г-н Бедров!

Аман от глупости

Голямата любов на Сидеров не е ДПС, голямата любов на Сидеров е тази на всички българи - добро заплащане, малко работа, къса памет и чиста съвест. Когато ДПС не играе, Сидеров подкрепя Борисов, зад когото, като представител на немската политическа говорилня, стои и работодателят на Бедров, Дойче Веле. Конграчулейшън, Иване, една ръка ви храни с Волен.
 's picture

gopeto

Не е същата ръкая

Иван Бедров не го храни същата ръка която храни Сидеров.
 's picture

смехурко

Нещо повече!

Преди години изтече факсимиле на документ, че ДПС превежда (дава) на Атака 1 600 000 лв. за изборната кампания.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.