„Споделяте ли русофилството като идеология? - Да, разбира се!” Този кратък, но ясен отговор принадлежи на бившия главен секретар на МВР от времето на Пламен Орешарски. И още: „Какво е отношението ви към гей парада? - Негативно, разбира се!”

От седмица насам Светлозар Лазаров възкръсна медийно. Повод за интереса към него е летящият старт на политическата му кариера - ръководителят на МВР в правителството, за което вече и самите участници не крият, че е било конструирано от тандема Делян Пеевски - Цветан Василев, бе показан като национален координатор на проруската партия „Атака” и сам обясни, че това е вторият по значимост пост след лидера Волен Сидеров.

Има поне три причини тази новина да не бъде отминавана. Първо, Лазаров заема ключова позиция в политическа сила, която е част от управлението на България. Той става дясна ръка и съветник по сигурността на Сидеров, който вече е единствен председател на парламентарната група на „Обединени патриоти” - ключова част от мнозинството. Второ, Лазаров не е кой да е. След кратка кариера като командос и контаразузнавач, след брак с дъщерята на едно от топ ченгетата от орбитата на бившата комунистическа партия той застава начело на професионалното ръководство на МВР в онова правителство, което посочи Пеевски за шеф на ДАНС. Трето, Лазаров демонстрира, че има одобрението на Москва, декларира се като русофил, повтаря дословно тезите на Кремъл за разлагащия се Запад и загадъчно обещава сериозни промени. Колкото и да е голяма личната му доза самохвалство, очевидно имаме политическа новина.

Снимка от Москва

Светлозар Лазаров дебютира в новата си политическа роля не другаде, а в Москва. Партийният вестник и телевизия на „Атака” отразиха със снимки участието на Сидеров и Лазаров на форума „Какво ни обединява”, организиран от партията на Путин „Единна Русия” - форум, приел декларация в подкрепа на политиката на руския президент. „Акцентът беше за взаимодействието на гражданското общество, политиците и държавата”, обясни в телевизионно интервю Лазаров и загадъчно допълни, че не бива да има изненадани, „ако от това произтекат и конкретни политически резултати”. След което посочи изборите през 2018 година. Тогава Русия ще гласува за президент, но Лазаров не уточни дали няма предвид България.

Светлозар Лазаров претопли позиции, от които вече дори БСП публично се отказа - че българите не били питани дали искат страната им да членува в Европейския съюз и в НАТО. „Към момента България е член на ЕС и НАТО, но държа да подчертая, че не е провеждан референдум нито за членството в ЕС, нито в НАТО. Ние не знаем какво мислят хората”, каза той. Това е едно към едно повторение на руската позиция, че българите едва ли не били закарани против волята им в ЕС и в НАТО. Нищо че години наред избират политически сили, които се кълнат в евроатлантическата ориентация на България.

"Начело застава Русия"

Политическото изгряване на Лазаров съвпадна с програмно интервю на бившия ръководител на близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников - интервюто за „Труд” също е проведено в Москва. Генералът описва избора пред света така: „Или се търкаляме в устата на глобалисткото чудовище, което не зачита вяра, култура, традиции, превръщайки човека в безполово същество, или се връщаме към завета на предците ни и тръгваме по пътя на Христа към своето възкресение.” По същото време Лазаров казва: „Като ще говорим за гражданско общество, нека да се върнем към вярата, нека да се върнем към патриотизма, към изконните семейни ценности.” Попитан за протестите срещу управлението, в което е участвал, Лазаров казва: „Кое е гражданското общество? Това, което прави гей парадите? Което иска да се узаконят гей браковете или се интересува от гей тоалетните в Брюксел?” Генерал Решетников пък завършва своята тирада за възкресението с думите: „Начело застава Русия.” А Лазаров слага точката с призив за тесни отношения с Русия - и с констатацията, че истинското гражданско общество е това, „което излезе и онзи ден, на 9 май, в "Безсмъртния полк". Пълно съвпадение на позициите.

Още няколко факта са важни. Решетников изразява негативно отношение към БСП и председателката на българо-руския форум Светлана Шаренкова, също част от Социалистическата партия. В това време лидерът на национално движение „Русофили” Николай Малинов замени предизборните листи на БСП с тези на „Обединени патриоти”. Всичко е така подредено, че публиката да не се двоуми кой днес е любимецът на Русия - и този любимец е част от управляващата коалиция. „Следващата седмица пак отивам в Москва”, обяви от телевизионния екран Лазаров. Очевидно имаме нова „руска звезда” на българския политически небосклон. Или поне кандидат за такава.

Текстът е от "Дойче веле".