“Цените на бензина на българския пазар са конкурентни и договаряне между фирмите не е възможно.” Това обяви президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов, който е на двудневно посещение в България.

Вчера той проведе среща с президента Румен Радев, а днес се срещна и премиера Бойко Борисов. 

Пред държавния глава шефът на руския гигант е представил намерения за инвестиции в България, свързани с нефтохимическото производство, но не беше обявено на каква стойност ще бъдат те. 

“Компанията ще развива своето трайно присъствие на българския пазар и ще завърши нов високотехнологичен цикъл, който да допринесе за утвърждаването на България като ключов експортен център за горива на Балканите”, гласеше краткото съобщение от „Дондуков" 2. 

Затова също са нужни законодателни промени, които днес правителството се е ангажирало да направи.

През миналата година КЗК започна разследване за картел на 6 вериги бензиностанции, включително и "Лукойл". Впоследствие регулаторът промени позицията си и установи, че не било картел, а ценови паралелизъм, което не е наказуемо от закона.

"Това, че картелът е невъзможен, е доказано. България е единствената държава, в която има толкова голям брой бензиностанции - два пъти повече, отколкото в Румъния. Законодателството изисква усъвършенстване и по-строги мерки за данъчните складове, сигурни сме, че новото правителство ще ликвидира дупките в закона. За нас е важно да плащаме данъци и да не нарушаваме правилата в страните, в които работим", подчерта Алекперов. 

На срещата между шефа на „Лукойл“ и Борисов е обсъждано и какви законодателни промени да въведе страната ни, за да се спре контрабандата на горива.