Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри картел на пазара на горива. Това е заключението на антимонополния орган, който прекратява образуваното на 25 февруари 2016 година производство за установяване на нарушение от страна на  Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Лукойл България” ЕООД и сдружение „Българска петролна и газова асоциация“. 

Производството трябваше да установи дали има нарушения по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията - т.е. дали е наличе картел между играчите. Текстът в закона гласи следното:

Чл. 15. (1) Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като:

1. пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия;

2. разпределяне на пазари или източници на снабдяване;

3. ограничаване или контролиране на производството, търговията, техническото развитие или инвестициите;

4. прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти;

5. поставяне сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения или от сключването на допълнителни договори, които по своя характер или съгласно обичайната търговска практика не са свързани с предмета на основния договор или с неговото изпълнение.

КЗК не е открила основания да продължи производството. Комисията съобщава обаче, "че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара".

Затова КЗК задължава „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД да приемат мерки под формата на вътрешни процедури, които гарантират:

- забрана на контакти и обмен на информация  с дружества - конкуренти и техните служители;

- забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции; 

- забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;

- дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ВЪЙ, ВЪЙ, ама и ВЪХ....

Та туй в кой закон в България е забранено?? Говоренето - по време на работа, хайде да приемем че може.. Ама след работа??? Ами на раздаването на награди за най-добър рекламодател, най-добро ограбване на клиентите и т.н. Организаторите по ШЕСТ цирка ли ша требе да правят.. В понеделник - за ОМВ, вторника - за ШЕЛ, срядата... С туй решенийце КЗК май се забрани самата себе си.. Като НЕНУЖНА ЗА ОБЩЕСТВОТО ПАРАЗИТНА ПИЯВИЦА.. Или КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА КАРТЕЛИТЕ..
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Смешници!

Поредната безумна държавна служба, която само харчи парите ни!
 's picture

Бобо

Картелите

Нещата тръгнаха пирфектно , 30% увеличение на газта , липса картел в горивата , сега се чака и орден Стара Планина за Прасето ..... Честито Ганьо Балкански , ликуй народе и дупе да ти е яко , дииййййй

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.