Още преди появата на терористичната организация "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) Съединените щати бяха ангажирани с оказването на съпротива на екстремистките ислямисти, които успешно разширяваха влиянието си в редица арабски и африкански общества. От 2012 г. насам Националният център за борба с тероризма към разузнаването се занимава със събиране, регистриране и анализиране на голям обем данни за американските граждани, които впоследствие се предоставят на правителствени институции от типа на Министерството на вътрешната сигурност, както и на неправителствени организации. Целта е да се пресекат каналите за изтичане на разузнавателна информация към трети страни.

Този център е ситуиран в един от най-престижните квартали извън Вашингтон в щата Вирджиния и е сред най-важните структури в борбата срещу тероризма. Както е известно, след разрушаването на кулите в Манхатън ЦРУ създаде голям брой центрове с цел противоборство срещу екстремистите ислямисти. Понастоящем тези центрове са базирани в над 30 държави в света.

Специализираните американски органи създадоха база данни за терористичните послания или за такива комуникации, които може би имат терористичен характер, която съдържа имената на около 25 хиляди американци или чужди граждани, пребиваващи легално в САЩ. Това съставя около 2% от общия брой на личните досиета, които следят разузнавателните агенции според „Вашингтон пост“.

Както твърди Националният център за борба с тероризма на САЩ, от 2013 г. насам става дума за около 1,1 млн.души, чиито данни се съдържат в тайните бази данни. По секретни данни, изтекли в сп. „Интерсепт“, този брой е нараснал повече от два пъти, след като през 2009 г. терорист направи неуспешен опит да взриви граждански самолет, летящ за Детройт. 

От своя страна ЦРУ използва тайна програма „Хидра“ за събиране на информации за самоличността на терористите. Според същото списание САЩ са установили имената на 3200 терористи или заподозрени в терористични намерения. От тях 712 са граждани на Европа и Канада, докато 41 са американци. Освен това службата е установила, че над 100 американски граждани са се отправили на джихад в Сирия и Ирак, като само 12 от тях са се върнали и понастоящем са под засилено наблюдение от страна на ФБР.

Боравенето с базата данни изисква интензивни усилия. Така например анализаторите трябва всеки ден да проучват около 250 документа и 200 доклада. Към тези задачи се добавят и разглеждане на молбите за получаване на входни визи за САЩ. Според секретни американски доклади най-много установени терористи или заподозрени в тероризъм живеят в пет града: Ню Йорк, Диърбърн в щата Мичиган, Хюстън, Сан Диего и Чикаго.

Антитерористична програма

Бившият главен прокурор на САЩ Ерик Холдер обяви поредица програми за борба срещу екстремизма и религиозната нетърпимост в различни части на страната в сътрудничество с представители на гражданското общество и религиозни лидери, под егидата на Белия дом и Националния център за борба срещу тероризма.

Вашингтон изпрати около 70 съдии и следователи в 14 държави от Близкия изток, Балканите и Северна Африка. Тяхната задача е да подпомагат разследването на чуждестранните бойци/терористи в Сирия и Ирак и тяхното изправяне пред съда. Терористите получиха допълнителни възможности в условията на глобализацията и това им позволи да се превърнат на свой ред в голяма заплаха. Това принуди Вашингтон да се ориентира към по-модерни средства за идентифициране на различните измерения на този феномен, който заплашва националната сигурност и суверенитета на държавите и разпространява фанатична омраза в различни обществени системи в света.

Постигнатият успех на "Даеш" в интернет и социалните мрежи доведе до възникването на Центъра за стратегически контратерористични комуникации към Държавния департамент. Неговата задача е да координира ответните действия, предприемани от големите федерални организации от типа на Пентагона и Министерството на вътрешната сигурност. 

Контрапосланията на езика на терористите

Центърът за стратегически контратерористични комуникации беше основан през 2011 г. с основна цел координирането на контрапосланията, които разобличават джихадистките структури. Той прилага съвременни контрапропагандни похвати за разобличаване на терористичните послания и идеи. Негови сътрудници са експерти по електронни комуникации, които владеят арабски, урду, сомалийски, бенгалски и др. езици. Тези сътрудници използват похватите на троловете и разпространяват електронни съобщения и „черен пиар“ в сайтовете на английски език, използвани от "Даеш" за вербуването, събирането на средства и промиването на мозъците на младите хора.

Бившият главен редактор на „Тайм“ Ричард Стенгел бе привлечен в екипа на Обама с непосредствената задача да работи с младежката аудитория и в отделни случаи със самите джихадисти, използвайки електронни платформи, които са популярни в арабските държави. В гореспоменатия център работи и специален екип от специалисти по електронна комуникация, чиято мисия е да изпращат кратки съобщения, видеоматериали и снимки с антитерористично съдържание. Десетките служители в този екип използват акаунтите си в туитър на арабски език под названието @DSDOTAR, който съответства на английски език на хаштага @THINKAgain_DOS.

Центърът използва стотици акаунти на Държавния департамент, посолствата на САЩ и информационните центрове на страната в тази електронна война срещу "Даеш". Но според известния специалист по проблемите на Близкия изток Алберто Фернандес Държавният департамент и Белият дом не оказват достатъчна подкрепа, както и нужното финансиране на дейностите на центъра. От интервюто на професора в „Ню Йорк таймс“ става ясно, че неговият бюджет е едва 5 млн. долара. От своя страна бившият координатор на антитерористичните дейности на Държавния департамент Даниел Бенямин също признава, че никой не гледа сериозно на центъра. В тази връзка бившият шеф на ЦРУ Ричард Лаброн твърди пред „Вашингтон пост“:

„Ние не успяхме да неутрализираме пропагандата на "Даеш", тъй като кампанията ни деградира до расизъм“, добавяйки „онези, които усвояват интернет технологията, наподобяват нашите синове и дъщери“.

От своя страна и Агенцията за национална сигурност също взема участие в електронната война срещу "Даеш". Нейният шеф Майк Роджерс твърди, че „нашият апарат понастоящем извършва контрол върху електронните ресурси на тази организация“. Без да навлиза в детайли, той потвърждава приоритетния характер на тази дейност по мониторинга на социалните мрежи за терористично влияние. Към 2016 г. тази система включва 6200 служители, които следят за потенциални заплахи за националната сигурност. Освен това министерството си сътрудничи и с интернет провайдерите за решаването на тази задача.