Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Мен не ме е страх. В тази професия няма място за страх."

"Аз не се схващам нито като заплаха, нито като мишена на някого. Достатъчно време съм работил тази професия."

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща при президента Румен Радев. Поводът за думите му - въпрос дали се притеснява, след като стана ясно, че е имало инцидент с автомобила на НСО, който се ползва от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. През миналата седмица се е оказало, че част от болтовете на колата са били развити и разхлабени, а самият Панов съобщи за това след своята среща с президента във вторник.

 
Военната окръжна прокуратура се е самосезирала по разпореждане на Цацаров и е започнала незабавна проверка по случая с автомобила на Лозан Панов. Според главния прокурор това е станало по медийните публикации след разказа на Панов, а не по сигнал на някоя от институциите. От днес по обяд текат разпити и сваляне на обяснения от началника на НСО Ангел Антонов и подчинените му, от шофьора на колата и от други служители. Назначена е и техническа експертиза, обясни още Цацаров. 

 

"НСО, началникът на службата Ангел Антонов е следвало незабавно да уведоми прокуратурата за случилото се. Това не е направено. Нещо повече - смятам, че е трябвало да уведоми компетентните органи, а това не включва само прокуратурата", заяви още Цацаров. 

Той допълни, че президентът е обърнал внимание на случая по време на срещата, споделяйки, че е разпоредил незабавна проверка в рамките на НСО, която също е в ход. Цацаров каза още, че към момента знае за него толкова, колкото и медиите. Но се ангажира да проведе разговор с колегите си военни прокурори и информацията по случая с автомобила на Панов да стане публична. А и автомобилите на Панов, и неговият - също на НСО, стоят паркирани един до друг в двора на Съдебната палата.

Цацаров обяви, че е против изваждането на прокуратурата от съдебната система - вариант за реформа, лансиран от Лозан Панов на срещата с Румен Радев предния ден.

Главният прокурор не се ангажира с това какво е споделил по темата държавният глава, но обясни своето мнение:

"Моето мнение е крайно отрицателно. Прокуратурата, дали с основание или не, е оценявана като институция, която е безконтролна и носи всички вини. Ако я изведем от съдебната власт, от ВСС, от формата на парламентарен контрол дори в сегашния вид на този контрол и я превърнем в отделна институция, няма ли да я направим още по-безконтролна?"

Цацаров си позволи да заяви още, че въпросната визия за реформа на прокуратурата е мнение на самия Лозан Панов, което обаче не се споделя от съдиите и той няма тяхната подкрепа. 

"Съветът ми към г-н Панов е да събере колегите си и да кажат дали те са съгласни с подобно предложение", отправи препоръка главният прокурор. - "Не разбирам защо беше нужна цялата серия от изявления, за да се стигне до черешката на тортата", добави Цацаров, казвайки, че това е било политическа акция.

Президентът Румен Радев не е повдигнал темата за ЦУМ-гейт по време на срещата, но това е направил самият Цацаров според собствените му думи:

"Аз засегнах темата за ЦУМ-гейт. Казах ясно това, което съм казвал много пъти и на вас - че трябва да се въведат правила, но те да важат за всички."

Коментари

ЦацарОФФ

Прокуратурата по презумпция няма място в съдебната власт, както и адвокатурата... Едните просто са адвокати на държавата и е редно да го разберат, не да се изживяват на водещ фактор в политиката и икономиката на страната!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.