Депутати от ГЕРБ и ДПС с впечатляващо единодушие разкритикуваха шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради политически изявления. Повод за коментарите им стана вчерашното искане на Панов за консултации за свикване на ново Велико народно събрание (ВНС), което да подготви промени в конституцията, свързани със съдебната реформа. Панов се обяви и за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че е "критично", когато магистрати правят политически изказвания.

"Това са изявления, които са извън компетентността, извън битието на магистрат, включително магистрат от най-висок ранг. Смятам също така, че те са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето. Този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато се конструират изцяло органите в съдебната система и се диференцира тяхната независимост", коментира Кирилов.

Според него всички европейски партньори смятат този въпрос за решен.

"Може би тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии", каза Кирилов.

И припомни, че в програмата на ГЕРБ е записано, че партията ще работи за постигане на мнозинство, което да направи възможни едни следващи промени в конституцията.

"Малко е странно единият от "тримата големи" да казва, че иска тази част от магистратурата да бъде еди-каква си. Никой не е печелил от повдигането на такива дебати", допълни Кирилов.

Зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид заяви, че промените в конституцията са работа на парламента или на Велико народно събрание.

"Този дебат, за мястото на прокуратурата в съдебната власт, не е от днес или вчера. Когато му дойде времето за съдебна реформа и когато дебатираме изменения в конституцията, ще заявим своето становище. Но такива инцидентни подмятания от определени лица от съдебната система не смятаме да коментираме. Какъв е този формат? Може ли представител на срещата при президента да прави промени в конституцията, това не е ли работа на Народното събрание, на ВНС?!", коментира Хамид.