Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Старт на консултации за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени - това е поискал председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов от президента Румен Радев, съобщи самият Панов след срещата. Тя бе по покана на държавния глава. 

"Случаят с т.нар. Цум-гейт показва, че съдебната реформа наистина не е в дълбочина и е необходимо тя да се развие. Обстоятелството, че подобен случай се мултиплицира без никаква реакция на ВСС и другите институции показва, че тази реформа не се е състояла", заяви Панов. . 

И добави:

"Разговарях с президента дали ще предложи конституционни промени и дали ще свика консултации за ВНС, защото прокуратурата трябва да бъде независим орган, равно отдалечен от другите власти. Съдебната власт в момента включва и прокуратата и в този смисъл, доколкото тя е страна в съдебните дела, смятам това за важно."

По думите на Панов разговорът с президента Румен Радев е бил добронамерен - "той прояви разбиране, изслуша ме". И заяви, че ще очаква реакция.

"И другото нещо, за което той прояви разбиране е за един инцидент, който касае служители и автомобил на НСО с развити болтове. Той е информиран за това нещо, очаквам, разбира се, реакция", каза той, но не даде подробности за случая.

Преди ден президентът се срещна с председателя на ВАС Георги Колев, а утре в 11 ч предстои срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров. Предстоят още срещи с хора, ангажирани със съдебната власт и реформата, след което се очаква държавният глава да излезе със становище по реформата. 

По-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха за срещата в телеграфен стил:

"Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Разговорът се състоя в рамките на провежданите от президента Радев срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система. По време на срещата бяха представени предложения за реформи в  съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната."

Коментари

Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

ВНС

Има смисъл да се свика ВНС с една единствена цел - да се премахне институцията ВНС от Конституцията. Иначе, основният проблем на съдебната система е безконтролността на Главния прокурор. Как пък за 28 години един път не случихме на читав такъв. Минахме и през такъв с психически отклонения. И си седим и кротко чакаме да им минат мандатите. Ужас някакъв.

Така е, има и смисъл, и нужда

Така е, има и смисъл, и нужда, но статуквото няма да го допусне. Трябва да си ги ритаме в мазните задници и дебелите кратуни, иначе няма да се случи нищо, най-вече съдебна реформа! Но уви ... робския манталитет си е вечен у нас!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.