2016-а бе годината, в която видяхме постепенно увеличаване на дейностите на правителства и технологични фирми за пресичане на пропагандата на "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) в електронните мрежи. Може да се каже дори, че става дума за нов етап на противодействие в рамките на социалните мрежи и платформи, чиято цел е ограничаване дейностите на тази терористична организация по набиране на нови симпатизанти. Тези усилия съвпаднаха с началото на края на т.нар. халифат или „Ислямска държава“, която "Даеш" се опита да наложи като реалност в Близкия изток.

Сега се очаква обратното – тази терористична групировка да последва примера на "Ал Кайда" в Афганистан и да възобнови съществуването си като аморфна нелегална мрежа из целия свят, която да се опира на спящи клетки. Това е резултатът от понесените от терористите загуби в битките на двата фронта в Ирак и Сирия, довели до рязко ограничаване на невъзстановимите материални и човешките ресурси на тази квазидържава.

Мерките за ограничаване на електронното присъствие на "Даеш" допълват антитерористичните действия „на терен“. Редица държави, между които САЩ и Великобритания, прибягнаха до използването на технически решения и мониторинг, които им позволяват да противодействат на "Даеш", да разбиват електронните ѝ платформи и да ликвидират сайтовете, специализирани в набиране на симпатизанти. От своя страна обаче тази терористична организация предприе ответни мерки, включително повишена защита на IP адресите на своите кадри, прикриване на интернет протоколите и кодиране на посланията в интернет. През 2016 г. голяма част от кадрите на "Даеш" са се отказали от масово използваните системи от типа на туитър и фейсбук в полза на руските „ВКонтакте“ и „Диаспора“, които се обслужват от децентрализирани и независими оператори, чиято дейност е трудна за проследяване.

САЩ обявиха намерение да увеличат финансирането за електронната война с 15%, като по такъв начин в началото на 2016 г. то да достигне до 6.7 млрд. долара – т.е. да надхвърли 1% от бюджета за отбраната на страната. Тази стъпка дойде вследствие на предупрежденията на експерти по електронни комуникации за потенциалната опасност от атаки, чиято цел е парализиране и разбиване на незащитената инфраструктура на доставчииците на интернет, което на свой ред би довело до трудно изчислими загуби за промишлеността и търговията в страната. В този контекст се отбелязва, че "Даеш" може да използва т.нар. DarkWeb, т.е. непроследима част от мрежата, която е достъпна единствено чрез използване на специализирани програми.

Естествено САЩ не разкриват плановете си за воденето на електронна война срещу "Даеш", нито какви информационни средства ще бъдат използвани, тъй като това е част от предусловието за успех не само в противоборството срещу терористите, но и в борбата срещу други заплахи. Внушителният арсенал на Американското електронно командване обаче включва 133 бойни единици с около 6000 специализирани кадри. Тяхната задача е да се справят с потенциални терористични атаки и последващи загуби не само за САЩ, но и за Европа. Предизвикателствата пред тях са големи, особено с настъпването на нов етап от терористичната заплаха чрез разпръскването на активистите на "Даеш" в мобилна мрежа от клетки в Европа и Африка, както и поради обстоятелството, че за извършването на хакерски атаки не е необходима постоянна локация.

В технологичните компании обаче се засилва убеждението, че в стремежа си да ликвидират електронния тероризъм правителствата нямат нужните способности, които да се справят с "Даеш" и използваната от нея електронна мрежа. Става дума предимно за анонсираното от американското правителство намерение да подкопава надеждността на използваната от "Даеш" електронна мрежа, което да доведе до нейното парализиране. Поради тази причина компании като "Майкрософт", "Фейсбук" и "Туитър" лансираха кампания за ускоряване разкриването на терористично съдържание, към която се присъедини и "Ютюб". Постигнатото споразумение между тези четири организации включва създаването на обща база данни, която ще се използва за идентифициране на терористично съдържание в интернет, включващо „екстремни и предизвикателни терористични снимки и видеоматериали“, които ще бъдат заличавани от техните канали.

Тази съвместна инициатива на електронните гиганти представлява нов важен етап във виртуалната война срещу терора. Тя бе последвана от решението на Комитета за борба срещу тероризма на ООН, който внесе през април 2017 г. в Съвета за сигурност проект, в който се дефинира новият контекст на електронната борба срещу екстремисткото съдържание в интернет. Според други обаче тези мерки ще могат да дадат ефект единствено ако съответстват на променящата се тактика на електронния тероризъм в интернет. Трети смятат, че не е възможно да бъде открит т.нар. сребърен патрон, с който да бъде ликвидирана заплахата. Още повече че в бъдеще ще се засилва ролята на „вълците единаци“ и на спящите клетки, за които няма да са нужни посланията на "Даеш" или "Ал Кайда" чрез социалните мрежи като фейсбук, туитър или ютюб.