Крайната националистка Марин льо Пен, кандидатка за президент на Франция, нагло преписа почти цяла реч на отпадналия от надпреварата кандидат на Републиканците Франсоа Фийон, съобщава "Монд". Така изявлението на Фийон влезе в историята не заради фундаменталното си съдържание, а заради плагиатството на радикалната политичка, коментира вестникът.

Огромни пасажи от речта на Фийон буквално са взети дума по дума. Ето някои от тях.

Марин льо Пен, 1 май:

"С три крайбрежни ивици, на Ламанша и Северно море, което ни свързва с англосаксонската и северната част на безкрайността. На брега на Атлантическия океан, което ни проектира към открито море и говори за приключение. На брега на Средиземно море, огнище на цивилизации, сред които най-старите и най-богатите в историята. 

Но също така и три сухопътните граници. Пиренеите първите, които свързват Франция с това огромно тяло, каквото е испанският и латинският свят. Нашите Алпи, които ни отварят към Италия, сестра ни и отвъд - Централна Европа, Балканите и Изтокът. И още рейнската граница, най-отворената, най-обещаващата. Този германски свят, с които ние трябва да изградим толкова много сътрудничество, при условие че сме съюзник, а не подчинени, поробени или потиснати."

Франсоа Фийон, 15 април: 

"Три крайбрежни ивици: Ламанша и Северно море отворени към англосаксонската и северната част на безкрайността; брегът на Атлантическия океан, който ни отваря в продължение на векове към откритата шир и ни дава приключения; брегът на Средиземно море, огнище на цивилизации, сред които най-старите и най-богатите в историята. Това вече е много, това вече е изключително!

Но също така е три сухоземни граници: Пиренеите първите, които свързват Франция с това огромно тяло каквото е испанският и латинският свят. Налице е границата на Алпите до Италия сестра ни и отвъд - Централна Европа, Балканите и Изтокът. И още - рейнската граница, най-отворената, най-опасната, най-обещаващата - към германския свят, с които сме имали толкова много конфликти и с които ние трябва изградим толкова много сътрудничество."

"Съвпаденията" не свършват дотук. 

Марин льо Пен обяви на 1 май:

"Франция е и набор от ценности и принципи, предавани от поколение на поколение, като пароли. И това е глас, изключителен глас, който говори като един към всички народи по света."

Ето и Франсоа Фийон, 15 април:

 "Франция, казах, това е история, това е география, но също така и набор от ценности и принципи, предавани от поколение на поколение, като пароли. Това е най-накрая един глас, адресиран до всички народи по света."

Ето и пасаж копи-пейст.

Марин льо Пен:

"Ако изучават езика ни, понякога на най-висока цена в Аржентина и Полша, ако има списъци на чакащите, за да се запишат в Алианс франсез в Шанхай, Токио, Мексико Сити или във френското училище в Рабат или Рим, ако Париж е водеща в света туристическа дестинация, то е, защото Франция е нещо по-различно и повече от индустриална сила, аграрна или военна, каквато може отново да бъде."

Франсоа Фийон:

"Ако изучават езика ни, понякога на най-висока цена в Аржентина и Полша, ако има списъци на чакащите, за да се запишат в Алианс франсез в Шанхай, Токио, Мексико Сити или във френското училище в Рабат или Рим, ако Париж е водеща в света туристическа дестинация, то е, защото Франция е нещо по-различно и повече от индустриална сила, аграрна или военна."

Госпожата водачка на крайнодесния фронт е преписала от речта и пасажи по темата за външната политика, както и цитати от видни личности, използвани от Франсоа Фийон.

От "Монд" веднага са потърсили коментар от шефа на предизборната кампания на мадам Льо Пен Давид Рашлен. Той отначало казал, че не знае нито кой е писал речта, нито че имало някакво плагиатство. После допълнил, че "това било намигване към реч за Франция от кандидатка, която обединява, а не е сектантка."