Американски конгресмени и сенатори коментираха военните удари на САЩ, като главен обект на изказванията им бе президентът Доналд Тръмп.

Някои похвалиха действията му, докато други го разкритикуваха и настояха той първо да обсъжда такива намеси с Конгреса и да иска одобряването от законодателите.

Хвалбите и критиките към Тръмп не са свързани с партийната принадлежност на сенаторите или конгресмените.

Ето част от изказванията, цитирани от Ройтерс.

• Пол Райън, председател на Камарата на представителите:

"Това действие бе уместно и справеливо.

"Разрешаването на дългогодишната криза в Сирия е сложна задача, но Башар Асад трябва да бъде държан отговорен, а тези, които го крепят, трябва да бъдат убедени да променят курса. Очаквам администрацията да ангажира Конгреса в това усилие."

• Боб Коркър, председател на Сенатската комисия по външни отношения:

"Важното е Асад да знае, че вече няма да се радва на безнаказаност заради ужасяващите си престъпления срещу собствените му граждани и че тази реципрочна стъпка бе уместна. За администрацията ще бъде важно да се ангажира с Конгреса и ясно да информира за цялостната си стратегия американския народ."

• Ед Ройс, председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите:

"Асад бе неколкократно предупреждаван от САЩ и ООН, че умишлените нападения срещу невинни мъже, жени и деца са недопустими. Сега Асад бе хванат с окървавени ръце, докато извършва поредна ужаосяваща химическа атака, и администрацията предприе премерени стъпки."

• Адам Шиф, член на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите:

"Ще внеса отново искане за одобрение на използване на военна сила срещу "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) и "Ал Кайда", когато Конгресът се събере за нова сесия. Конгресът не може повече да абдикира от отговорността си и трябва да гласува за всяко използване на сила, което не е за самозащита. Това е необходимо, независимо дали действията са срещу терористични групировки или, както в този случай, срещу мощта на режима."

• Чък Шумър, лидер на демократите в Сената:

"Това, което трябва да се направи, е да бъде гарантирано, че Асад знае, че ще плати, когато извършва такива отвратителни зверства. Работа на администрацията на Тръмп е да изработи стратегия и да се консултира с Конгреса, преди да я приложи."

• Бен Кардин, член на Сенатската комисия по външните отношения:

"Всяка по-дългосрочна или по-мащабна военна операция в Сирия на администрацията на Тръмп ще трябва да бъде извършвана след консултации с Конгреса. Освен това е отговорност на президента да информира законодателната власт и американския народ за по-важната част от политиката си в Сирия, както и за законовата основа на тези действия и всякакви допълнителни военни действия в тази страна."

• Марко Рубио, член на Сенатската комисия по външни отношения:

"Това, което трябва да последва, е реална и всеобхватна стратегия, за да бъде гарантирано, че Асад вече не е заплаха за своя народ и за сигурността на САЩ и че Русия вече не може да действа свободно в подкрепа на неговия режим."

• Сенаторът републиканец Ранд Пол:

"Докато всички ние осъждаме зверствата в Сирия, САЩ не бяха нападнати. Президентът има нужда от одобрението на Конгреса за военни действия, както се изисква от конституцията, и го призовавам да дойде в Конгреса за съответните дебати. Предишните ни намеси в този регион не направиха нищо, за да бъдем в по-голяма безопасност, и Сирия няма да бъде по-различна."

• Сенаторът демократ Дик Рубин:

"Моята предварителна информация от Белия дом сочеше, че това е премерен отговор на сирийското зверство с нервния газ. Всяко по-нататъшно действие ще изисква внимателно проучване от Конгреса и всяко ескалиране извън въздушните или ракетните удари ще изисква ангажиране на американския народ в това решение."

• Сенаторът демократ Крис Кунс:

"Докато съм окуражен, че администрацията на Тръмп се видя принудена да действа със сила в Сирия срещу режима на Асад, съм доста обезпокоен, че САЩ предприемат по-голяма военна намеса в Сирия без добре обмислен и всеобхватен план. Честно казано, действията на президента днес пораждат повече въпроси, отколкото отговори."