Сто са жертвите на днешната въздушна атака в северозападната сирийска провинция Идиб с бойното отровно вещество зарин, съобщи говорител на местната здравна служба. Сред загиналите са 11 деца, 400 души са ранени, много от които с опасност за живота. Членове на опозицията от преговорния екип също обявиха за над 100 убити, съобщи Си Ен Ен.

Първоначалните съобщения бяха за 58 загинали и 200 ранени.

Нападението е било извършено над град Хан Шайхун в провинция Идиб, смятана за крепост на бунтовниците, след като правителствените сили завзеха Алепо.

След въздушната атака с хеликоптер хората са изпаднали в несвяст, започнали да повръщат и да се задушават с пяна на уста.

“Вън от съмнение е, че става въпрос за зарин. В такъв случай зениците се свиват, което установихме при всички пострадали, постъпили при нас за лечение. Другото отровно вещество, което се използва, е хлор. Той обаче се отличава с типична остра миризма и предизвиква съвсем други симптоми”, казва за германския в. “Билд” д-р Шажул Ислам, лекар от местната болница.

Малко след изявлението му ракета улучи здравното заведение, голяма част от което е в развалини, предадоха световните агенции. Все още няма съобщения за броя на загиналите при ракетното нападение.

Поради големия брой пострадали повечето са били откарани в главния град на провинцията Идлиб, който носи същото име. Според очевидци линейки с ранени са поели и към Турция. На граничния пункт Баб ал Хава са се образували дълги опашки, но турската страна не позволявала пресичане на границата.

Свидетели твърдят, че хеликоптерът с отровния газ е бил на сирийските ВВС. Известно е също, че от началото на 2016 г. всички въздушни атаки в Сирия се координират от предоставената от Дамаск на Русия военна база в Латакия. Знайно е също, че Кремъл е дългогодишен и верен съюзник на сирийския диктатор Башар Асад.

"Още нямаме официално потвърждение" (кой е отговорен за нападението - б.а.), каза в Брюксел Стафан ди Мистура, представител на генералния секретар на ООН за Сирия. "Било е химическа атака от въздуха. Това, което знаем, е ужасът".

"Още нямаме доказателства", добави върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

Нападението съвпада с откриването днес в Брюксел на двудневна международна конференция за Сирия, на която 70 правителства и международни организации обсъждат пътищата за политическо решение на влезлия в седмата си година конфликт, хуманитарната помощ и възстановяването на страната.

Мистура каза, че почти всяка стъпка в сирийските преговори в Женева е била съпровождана с въоръжени провокации, които очевидно целят да подкопаят напредъка. Въпреки това страните вече са във фазата на дискусия по същество, добави Могерини.

През март т. г. експерти на ООН обвиниха сирийските власти, че в битката за Алепо и другаде през изминалите месеци са извършвали въздушни атаки с хлор. Само от началото на годината са били осъществени най-малко пет нападения с хлор. В този брой не влиза днешната атака.

Още през 2013 г. при подобно нападение източно от столицата Дамаск загинаха 1400 души. Опозицията и Западът обвиниха централната власт за престъплението. Дамаск пое ангажимент да унищожи всичките си запаси от бойни отровни вещества. Сред тях обаче не попада хлорът, тъй като се използва и за цивилни нужди.