Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Аз съм един от хората, които до последния момент се колебаеха в личния си избор между ДаБГ и НР. И тъй като много от хората, които са имали подобни колебания, се чувстват крайно разочаровани от изборния резултат, искам да споделя някои оптимистични мисли относно току-що приключилите избори:

1. Тези избори ясно показаха какъв е лимитът за подкрепа на крайния национализъм в България. Той е много по-нисък, отколкото в други европейски страни. Обединените националисти взеха горе-долу толкова гласове (в най-благоприятната възможна ситуация за тях), колкото почти неизвестната "Атака" взе сама през 2005 година.

2. Тези избори ясно показаха какъв е лимитът за подкрепа на кампания, построена върху носталгията по социализма, евроскептицизма и левия популизъм. Отново в най-благоприятната възможна ситуация за такъв тип кампания. Този лимит не е достатъчен за постигане на по-висок резултат на избори от онзи, който получи току-що провалената БСП през 1997 година веднага след катастрофалното управление на Жан Виденов.

3. Тези избори за пръв път ясно показаха тенденция към преодоляване на политическото безразличие на младите поколения образовани българи - и в страната, и извън страната. Досега няма случай подкрепата за нововъзникнала партия, която беше близо до възможността да влезе в парламента (и вероятно това щеше да се случи, ако не беше подложена на брутална демонизираща я кампания, в която бяха използвани всички средства), има подобен социално-демографски профил: от гласувалите за ДаБГ близо 80% са с висше образование, а близо 2/3 - под 40 години. Достатъчно за това беше порядъчни хора да покажат, че са готови да се борят за порядъчност във властта. Лимитът на подобен проект може да се окаже неочаквано висок, ако ангажиралите се с него хора издържат на предизвикателствата, които им предстоят.

4. Тези избори ясно показаха, че ПП ГЕРБ няма да бъде победена, докато се възприема като най-влиятелния защитник на евроатлантическата ориентация на България. На този терен тя ще се справи с всеки конкурент, който поставя (явно или не толкова явно) под съмнение и угроза геополитическия избор на страната. А ако този терен престане да бъде обект на политически сблъсъци, това ще е важна стъпка към цивилизоване на политическия живот в България.

Коментарът на Цветозар Томов е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Хм

Извън евроатлантическата ориентация, битката е за прочита на историята на "Прехода" до приемането ни в ЕС. Преход към демокрация, или преход към олигархична държава. Вярната оценка за периода се надявам да просперира, а тези, които заобикалят темата - да не бъдат удостоени с внимание. Четиво за корените на корупцията - "Прокуратурата проверява най-скъпите и шумни приватизации" в Медиапул.

Малко РЕАЛИСТИЧНИ мисли:

"„Градската десница” допусна стратегическата грешка - атакува ГЕРБ и осигури по този начин предпазен чадър за столетницата БСП, ДПС, Обединените патриоти в предизборната си кампания дадоха многократно доказателства, че са готови да обслужат руски политически проекти в България" Александър Йорданов, http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/sled-izborite-v-labirinta-na-parodiynata-promyana-1
 's picture

Krasimir Kabakciev

Алооооу, образованите и недообразованите хлапета тук!

Говорих ли ви с месеци, че г-н 1% е хлапе, което говори глупости и нелепости, и ще се издъни? Говорих ви! Слушахте ли? Не ме слушахте - и биехте минуси. Без всякаква аргументация. Ми то за аргументация требе акъл. Вие сте майтап, бе. Бягайте да си доучвате, казвал съм ви го хиляди пъти! А г-н 1% подава оставка, и правилно. 24 часа съобщиха.
 's picture

Petyo9

И сега ти бием минуси.

Когато човек е умен това трае доста време. Но когато е глупав - обикновено трае цял живот. А когато един индивид с посредствени умствени възможности понатрупа години се дефинира като стар глупак.
 's picture

Йордан Бояджиев

Обикновен фашизъм

Докато продължавате да използвате за обикновения Българин-изстрадал, мачкан от турци в смесените райони, от цигани и толерасти в цяла България - "фашист", "ксенофоб", "популист" и подобни епитети-НИКОГА, АМА НИКОГА няма да се доберете до власт!
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Ами...

... радвайте се на настоящото по-добро управление в такъв случай. Ненадминат интелектуален потенциал се е насъбрал в новия парламент с интелектуалци като Каракачанов, Сидеров и Симеонов. :)
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

А Вие може да се радвате !! и пак да гласувате така тъпо !!

Повечето нямат реална представа какво и къде се случва. Те нямат идея те къде се намират в цялата картинка камо ли за държавата.Това е успеха постигнат от умишленото съсипване на образованието което беше и продължава да е цел номер 1 заедно с демографската криза. Както се вижда и двете работят безотказно. Пък после ми разправят че българите не сме били направили нещо което да работи. Напротив ние точно това целим и му жънем огромни успехи. Това не е процес които зависи изцяло от Борисов. Да не забравяме че именно БСП,СДС,ЦАРА и тем подобни други политически пионки заедно дадоха ход на този процес заедно с запада.Ако западна европа която реално управлява и контролира България (защото изборите в българия са без абсолютно никакво значение) искаше да има силна и образована нация в периферия на европа това нещо щеше да се състои без значение кои ще го реализира. Те обаче неискат това очевидно защото не е изгодно за тях.За тях е изгодно да изсмукат образованите и критично мислещи хора на запад а това може и се случва само при положение че държавата спре да предлага качество на живот на образованите хора които имат мнение и са политически независими.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Все някой...

...друг ни е виновен, че сме бедни и прости, а стените ни са надраскани с графити, на които пише "К*р за ЦСКА/Левски!" Първо руснаците, после американците, накрая Сорос, ЕС и Емил Джасим... :)
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

И да добавя --

След като приключи всичко територията България ще бъде заселена с други индивиди !!
 's picture

Mark Watson

Xa ха

Резултатът на двете партии на софийските терикатчета беше ясен още преди 26. Отявлени рецидивисти с пристъпи на мазохизъм (настъпват мотриката за трети път) сектантите в дясното дълго време ни убеждаваха че са по и най, автентични че и истински. Не разбирайки политичското и недолюбвайки демокрацията градските мечтатели пожелаха да бъдат хегемона на движението ни към Европа. Знаещи, можещи и екзотерични. Аристократите на демокрацията които губят състезанието по харесване. за трети пъти. Истински синове на Костов - радистът от Кременчук.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

И като заключение

Да те нали затова наблягат на думата "Общности". България била разделена на общности. То от там се започва. Циганска общност,българска общност,турска общност сега и арабелска такава. Положението е неспасяемо защото българсия народ е страхлив и ги няма тези хора които са готови да се опълчат и да поднесът изненадата на цяла европа. Тази изненада минава само и единствено при пълно мнозинство на патриоти /истински и загрижени за България/. Всичко останало е още от същото.
 's picture

смехурко

ОТГОВОРЪТ, КОЙТО ДЪЛЖИШ Е..

Защо не изпълнихте закона за машинното гласуване? Защо въведохте дискриминиращ документ (декларация) само за изборите в Турция? В България няма ли и българи и цигани, които не могат да пишат, но гласуват и определят бъдещето ни?
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Има, всичките умни, хубави и

Има, всичките умни, хубави и богати сте такива.

Поздравления

Е, браво за коментара. Много ми хареса написаното, особено краят.

И още една

Още една добра новина е, че се доказа пред всички, че десните избиратели, не само че ги им, но и че общо са трети по численост. Това на свой ред ще доведе до още една добра новина - обединение в дясно.
 's picture

Ognian Deyanov

Докога ще се само заблуждаваме.

Докога ще се само заблуждаваме.Младите изчезват в лошия капитализъм.Старите сме увредени от комунизма,(работата е вредна).Сегашния вот е доказателство, че изхода е да не чакаме повече месии , а да се оправяме сами.Само труд и образование са спасението.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.