Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Излезе докладът от проверката на прокуратурата. Въпреки всички дипломатичности и балансирани замазваници (които вече бяха използвани от всякакви слузести медузи по медии и държавни институции за изопачаване на съдържанието му), присъдата е ясна. В средата на мандата на Цацаров, европейските прокурори констатират тоталната липса на борба с корупцията по високите етажи на властта и фрапантната безотговорност на главния прокурор и подчинените му пред обществото по модела „над мен е само Господ (но и Той е прекалено отвратен от мен, за да ми реагира)”. По същество, докладът е каталог на мерки за въвеждане на отговорност и външен контрол, чиято сума представлява програма за преучредяване на прокуратурата на основата на изцяло нов модел на функциониране и взаимоотношения с обществото и останалите институции.

В превод от еврократски, експертите, между другото, препоръчват:

- Създаване на специална парламентарна комисия за надзор над главния прокурор, пред която той да се отчита най-малко веднъж на три месеца;

- Уреждане на механизъм за отстраняване и независимо от прокуратурата разследване срещу главния прокурор при наличието на данни за престъпление (ау, преврат срещу Цацаров!);

- Засилване на съдебния контрол върху прокурорските актове;

- Създаване на външен за прокуратурата инструмент за контрол на качеството на работата по конкретни дела с участието на чуждестранни прокурори (висша форма на доверието е не просто проверката, а чуждестранната проверка);

- Създаване на вътрешна система на ясно носене на йерархична отговорност, залагане на конкретни цели (targets) в работата на всеки прокурор и обвързването им с реални атестации, отварящи възможност за дългоочакваната раздяла с една част от прекалено многобройните ни прокурори на основание системно несправяне с работата;

- Създаване на независима от главния прокурор структура за разследване на корупцията по румънски модел;

- Пълно елиминиране на предварителните проверки (мале, какво светотатство!);

- Въвеждане на реална прозрачност и – на първо място – публикуване на апокрифните скрижали на вътрешните писма, инструкции и прочее умотворения, които често отменят НПК, Конституцията и ЕКПЧ.

Проверяващите констатират, че прокурорската квота във ВСС не може да бъде реален коректив на главния прокурор, защото е доминирана от персонално зависими от него членове (ама, моля ви, какво значение има това досадно разпределение на квотите!?!). Препоръката за изграждане на ясна йерархична отговорност в прокуратурата в противовес на наложената от Велчев „децентрализация”, зад която се криеше единствено опит за бягане от отговорност и скриване на реалната власт, е напълно логична.

Ясно се препоръчва независимо разследване на Яневагейт и се споменава липсата на разследване на записите от Банкя (ау, преврат срещу Цацаров и Борисов!).

Когато в средата на мандата си като главен прокурор получиш подобна епикриза изходът е само един – моментална оставка. Цацаров обаче се е вкопчил в тапицирания си стол зад тапицираната си врата и никога няма да си тръгне сам.

За всяка една от тези препоръки, в една или друга форма, съм работил преди, по време и след министерстването си. И срещу всяка от тези препоръки Цацаров, Пеевски и всякакви техни пионки водиха и ще водят тотална война. И понеже след краткото замазване по Пеевските медии, пак ще се пишат масали как аз съм повлиял на съдържанието на доклада, пояснявам – от текста личи ясно, че, ако имаше начин, не особено смелите евро-експерти биха били щастливи да не правят тези препоръки. Почти всяка от тях е обраснала с всякакви уговорки, балансиращи квалификации и, тук- там, откровени недомислици. Просто не са имали къде да ходят. И това ние го знаем най-добре: положението е преминало всякакви граници на търпимост. Повече от това от „Брюксел” не можем да очакваме – до тук бяха.

От тук нататък сме само ние. И въпросът за нас е как да си гарантираме, че в следващия парламент ще има кой да води реалната тежка война за това, тези препоръки да бъдат приложени реално, а не да бъдат замазани с поредните имитации.

Препечатваме коментара от профила на автора във фб. Заглавието е на Клуб Z.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Ау, бау. Бойкикев не е спал

Ау, бау. Бойкикев не е спал тая нощ.
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

Деба и доклада. Секи си го чете как си иска. Оня дебелия вчера вика - засилване правомощията на главния прокурор. Тоя брадатия му се привиждат оставки на Цацаров и Борисов. Ако го прочете Валери Симеонов със сигурност ще намери текст за 300 лв пенсии. И бежанците в концлагери.
kate pate's picture
kate pate
new

Можете да тургате минуси

Можете да тургате минуси колкото си искате, ама да сте чули тоя кръг дето плюе Цацаров и Пеевски да каже дума против Цв. Василев. Да му искат екстрадицията всеки ден и час. Да нападат Борисов за това че не прави нищо за да го доведе в София. Не сте. Няма и да чуете. Щото вече е очевидно, че именно той ги дирижира. ДСБ, Дончева, Кадиев... всички имат доказани връзки с мустакатия от златните му години.
sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

Докладът е обективен,

Докладът е обективен, професионален и добросъвестен. В него се лансира идея за решаване на практически засега най-смущаващият въпрос - как да се процедира и какво да се прави, ако главният прокурор бъде уличен в извършването на престъпни действия, за които би трябвало да бъде разследван. Направена е и много важната констатация, че ТРЯБВА да се извършат промени в НК и НПК, които промени да премахнат тежкият формализъм, който доминира в двата кодекса. От текста на доклада проличава колко силни опити са направени за повлияване на докладчиците в негативна посока, тоест за компрометиране на прокуратурата. От съдържанието на доклада ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СЛЕДВАТ манипулативните интерпретации, които внушава Христо Иванов. Самият Иванов се представя като човек с ПЕДЯ АКЪЛ, ЛАКЪТ ЕЗИК.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.