Първите две обвинения срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова са внесени вече в съда, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Специализираното звено "Антикорупция" е приключило разследването и е внесло в Софийския градски съд обвиненията за престъпление по служба и за документно престъпление срещу Ченалова, уточниха от държавното обвинение.

Ченалова ще отговаря пред магистратите за престъпление по служба и за документно престъпление.

Тя беше привлечена под отговорност през април м. г. за действията си, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ЕООД с ответник НЕК.Обвинението срещу Ченалова за продължавано престъпление по служба е за 14 отделни деяния, с които са нарушени ЗСВ и ГПК, с цел да се набави облага за ОЕТ. В иска си срещу НЕК компанията претендирала за сумата от 6 459 922 лв. По образуваното търговско дело, по което докладчик е била Ченалова, тя не видяла нередностите в исковата молба, а по нея не била платена дължимата държавна такса от 258 396 лв. Въпреки това Ченалова насрочила за разглеждане търговското дело.

След това съдийката допуснала поискано от "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци"ООД обезпечение на исковата претенция до размера на главницата - 6 459 922 лв. и е издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на 6 459 922 лв. и дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума в посочения размер, посочват от прокуратурата.

През есента на 2013 г. от "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД подали допълнителна искова молба, с която увеличили исковата си претенция с 4 392 706 лв. След увеличението на иска е била дължима държавна такса от още 175 708 лв., но и тя не била платена от ищеца.

Според прокуратурата целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ОЕТ от 434 105,14 лв. от невнесените държавни такси. От друга страна, съдийката целяла да създаде привилегия за това дружество - да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба, както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.

По същото дело бившата съдийка допуснала и поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата на гражданския процес – добавени били думи, които нито една от страните не е казвала. По този начин според прокуратурата Ченалова е нарушила служебните си задължения и е помогнала на ОЕТ. От прокуратурата поясняват, че това нарушение е извършено, като Ченалова изслушала наличния звукозапис и обясненията на секретаря, участвал в това съдебно заседание, а пристъпила към отразяване на поправките и допълнението, безкритично, така както били направени от ОЕТ.

"Така създала възможност да бъде постановено решение по делото въз основа на приложените към първоначалната искова молба копия на документи, без да са представени и сверени с оригиналите им, в хода на съдебното производство", се казва в съобщението на прокуратурата.

От действията на Ченалова са настъпили и значителни вредни последици – "още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд. Последният, като първоинстанционен съд по търговски спорове със сериозни икономически интереси, е от изключително важно значение за цялостния облик и отношение към работата на съдебната система."

Значителни вредни последици настъпили и за НЕК, тъй като не можела да разполага с незаконно запорираната му сума от близо 6,3 млн. лева.

Документното престъпление, за което Ченалова е дадена на съд пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Според обвинението тя е съставила официален документ с невярно съдържание. Ченалова е поправила и допълнила протокол от съдебно заседание от 22 април 2014 г., се казва в обвинението.

"Въпреки че не отговаря на действителността, Ченалова удостоверила в протокола, че при проведено съдебно заседание на 26.03.2014 г. пред съда били представени три броя фактури с получател ищеца по делото и едно преводно нареждане и че е констатирала идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото. Целта на съдия Ченалова е била този документ – протоколът от съдебно заседание, да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства", съобщават от прокуратурата.

По това разследване Ченалова беше и задържана през пролетта на миналата година, но съдът я освободи срещу 8000 лева парична гаранция. В определението си Софийският апелативен съд беше посочил, че не са представени никакви доказателства за престъплението по служба и приеха, че такова обвинение на практика няма.

Няколко месеца по-късно Ченалова беше обвинена в още едно длъжностно престъпление заради забавен частен протест по делото "Соло", припомня "Правен свят". Тя беше председател и докладчик по делото за двойното убийство пред клуб "Соло", по което подсъдим беше Илиян Тодоров. На първа инстанция Ченалова оправда Тодоров и след това отмени задържането му под стража. Прокуратурата я обвини, че е изпратила частния протест срещу това определение, а в протеста имало и искане за налагане на забрана за напускане на страната. В крайна сметка и апелативният, и върховният съд постановиха доживотна присъда за Тодоров, но той успя да избяга от правосъдието и се укрива и до днес.