Обвиняемата съдийка Румяна Ченалова заяви в предаването „Просто Диков“ по BiT, че прокуратурата не е проверила сигнал срещу Сотир Цацаров в качеството му още на председател на Окръжен съд – Пловдив през 2010 г.

През 2010 г. един гражданин депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал, в който отразява, че главният прокурор приема граждани в кантората на съпругата си и той го е посетил по съвет на негов адвокат, като е получил уверението, че ако плати сумата от 10 хил. лв., ще спечели делото на ниво окръжен съд“, каза Ченалова.

Едната от съдийките от добилия известност скандал „Двете каки“ допълни, че сигналът е подаден от „гражданин, наречен Христо Иванов Чобанов, който се подписва с името и адреса си”.

“Да, аз отговорно твърдя, тъй като такава преписка има. Тя е била е прекратена веднъж, след което е била възобновена.

- Демек, Цацаров казва: Даваш 10 бона и си оправен?

Абсолютно, да!“

По това време оглавяваният от Сотир Цацаров Пловдивски окръжен съд разрешава голяма част от исканията за използване на специални разузнавателни средства на МВР – което пък по това време се управлява от Цветан Цветанов.

Но каква е съдбата на тази преписка, която е възобновена от сегашния ВСС, никой не знае. Нищо не се случи, когато беше изнесена информацията, че неговото семейство е получило дарение“, продължи Ченалова.

Бившата съдийка направи паралела, че когато един човек с името си и адреса си заявява определени обстоятелства, които са престъпление, никой не ги проверява, но пък когато несъществуващо лице депозирало сигнал срещу нея, тогава прокуратурата се задвижила.

„Твърдя, че прокуратурата е недосегаема в лицето на главния прокурор, което позволява при съответната воля да се заплашват, изнудват, манипулират граждани - физически лица, членове на политически партии и т.н.”

В подкрепа на думите си Ченалова припомни как на едно от последните заседания на ВСС, главният прокурор, се опитал да прекрати разгорещените дебати с изречението, че вероятно ще има досъдебни производства.

“Едно такова изречение не може да бъде шега, не може да бъде казано пред такъв форум, когато заседанията се излъчват онлайн. Това, по моя преценка, е форма за заплашване и показване, че човекът, който решава нещата е главният прокурор“.

Румяна Ченалова коментира и поредните изтекли части от разговорите между нея, бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки.

В тях Мондешки споменава, че „ПИБ-аджиите“ били притеснени за съдбата на Янева и били готови да събират пари. Ченалова каза, че самият Мондешки твърдял, че работи и с Делян Пеевски, и с Първа инвестиционна банка (ПИБ).

“Нека, например, да се провери в ПИБ дали са изплащали хонорари на адвокат Мондешки и какви, по кои дела. Защото дори той да не разполага с копия от тези пълномощни, ПИБ някъде е правила отчитане – деклариране на приходи и разходи и трябва да са посочени тези раходи. Може би ще излязат много интересни неща. Например, свързани с небезизвестното дело за разпределението на евросубсидиите за помощите за храни в Румъния. Това дело, което е решено от Богдана Желявска. И много други интересни неща“, загатна Ченалова.

Според нея проблемът е, че няма кой да провери тези неща, а срещу главния прокурор не може да се образува дисциплинарно производство.

„Очевидно е, че всички лица, които са посочени в записите, действително са провеждали такива срещи. Действително главният прокурор, в нарушение на задълженията си, я е пазел и я е съветвал как да постъпи по делото „Червей“.