Президентът Росен Плевнелиев заяви, че вярва във възможностите на настоящото 43-то Народно събрание и смята, че то не е изчерпало своя потенциал. Държавният глава каза това след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Според него е възможно третият мандат за създаване на правителство да бъде реализиран. Той каза, че ще го връчи на тези, които най-много гарантират, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в този парламент. Към момента това е заявено категорично от Патриотичния фронт.

"Страната е в сложна ситуация, трябва да намерим най-добрия изход за народа. Държавният глава полага усилия да се потърси изход в режим на диалог и съгласие. Такава беше моята цел. Не подходих към консултациите като формална стъпка. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши смислени неща за държавата", каза Плевнелиев.

Той заяви, че политическите сили в парламента трябва да надскочат тяснопартийните интереси.

"Специално в този момент давам всичко от себе си да се намери начин Народното събрание да продължи дейността си. Това означава да бъде способно да излъчи работещо правителство. През 2018 г. предстои българското председателство на ЕС. Това е възможност да се покажем по достоен начин пред света", каза още Плевнелиев.

Той каза, че не му се иска страната да бъде управлявана повече от 5 месеца от едно или две служебни правителства.

"Уверен съм, че настоящото Народно събрание е в състояние да продължи усилията си по осъществяването на ключовите реформи, които са приоритетни в дневния ред на българското общество", каза Плевнелиев.

Президентът коментира и какво трябва да се случи след референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов. Според Плевнелиев не трябва да се действа "на парче, на коляно, защото някой сценарист натиска за това". Президентът каза още, че волята на народа е заявена недвусмислено.

"Има огромна опасност ако се бърза държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност. Ясно е, че суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде осъществена отговорно", каза Плевнелиев.

Партиите постигнали съгласие ако има предсрочни избори те да са в края на март и началото на април. Това обаче е приоритет на новозибрания президент Румен Радев. Това била и причината за поканата към него за заседанието на КСНС.

Плевнелиев каза още, че ще пристъпи към връчването на мандатите най-вероятно в петък. Той заяви, че вярва, че е възможно да бъде реализиран третия мандат и ще го връчи на тези, които имат най-голям шанс да направят опит за съставяне на правителство.