Политолози и социолози коментираха пред БНТ възможните варианти за излизане от кризата преди днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), по темата за политическата криза. Според тях едва ли ще има ново правителство в този парламент и най-вероятно ще се върви към предсрочни избори, но важното е това да стане максимално безболезнено.

Антоний Гълъбов

"Не смятам, че ще бъде постигнато съгласие за правителство", заяви Антоний Гълъбов.

Той посочи, че сред партиите няма съгласие за политиката, около която да се формира каквото и да е мнозинство.

Според Гълъбов ако Бойко Борисов не бе подал оставка то второто му правителство е щяло да бъде свалено през февруари от улични протести. Гълъбов смята, че единственто, по което може да се постигне съгласие между партиите е не бъде "редатирано" служебното правителство. Той коментира, че конструкцията на настоящото мнозинство е била изключително сложна и то е издържало сравнително дълго време.

Даниел Смилов

"Решението ще бъде предсрочни избори, въпросът е как ще стигнем най-безболезнено от тях", заяви Даниел Смилов.

Според него е възможно скорошно съставяне на служебно правителство от президента Росен Плевнелиев, но важното е какво ще направи президента Румен Радев, когато поеме щафетата. Смилов посочи, че е възможно да се използва конституционната опция, която не дава строги срокове и това правителство да остане до момента на встъпването на ген. Радев в длъжност в края на януари.

Андрей Райчев

"Въпросът е ще има ли решение или това е ритуала на определяне на дата на изборите", коментира Андрей Райчев.

Той смята, че вариантите за кабинет в този парламент са няколко, но всички са трудни са реализиране.

Евгений Дайнов

Пред Нова тв Евгений Дайнов припомни, че за такива разбъркани времена всичко е записано в Конституцията. 

"Разписано е, за да е безболезнено преминаването на този период. Той е допълнително усложнен от детинщините на Бойко Борисов. Той предизвика криза там, където я няма", каза Дайнов.

Според него ако няма да има служебно правителство "следва някакъв невъзможен кабинет".

Първан Симеонов

Първан Симеонов коментира референдумът, на който хората гласуваха за мажоритарен вот за депутати.

"Искрено се надявам малко да им уврат главите за мажоритарна система. Много е важно да не стане на коляно, това ще донесе огромен хаос. Натиска на телевизора е несъмнен, надявам се телевизора да прояви разум и хората, които гледат телевизора, също да проявят разум. Ако изборните райони са големи това бонифицира големите партии. Ще излъжем хората - ще им дадем бетониране на партиите, те очакват че това ще бъде тържество на личностите. В смесените райони може да има българи срещу небългари. Цялата тази популистка вълна отвлича вниманието от най-важния въпрос - бързи решения няма, решенията са в сферата на икономиката", каза Симеонов.