Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че дължи подкрепа на Патриотичния фронт, ако той получи мандат за съставяне на правителство. Борисов каза това на излизане от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Ние преди 2 години предложихме коалиция на РБ и на ПФ", припомни Борисов.

И изтъкна, че патриотите са подкрепили принципно второто му правителство и сега той е длъжен да направи същото. 

"Ако рекат те да направят правителство - това им го дължа и аз. Аз няма да съм министър-председател. Аз мога да съм премиер само, когато е с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ е спечелил изборите. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиера, министрите", каза Борисов.

От думите му днес стана ясно, че сега отговорността била на Патриотите и РБ.

На 23 ноември обаче премиерът в оставка бе на доста по-различно мнение, когато от ПФ за първи път заявиха желание за ново правителство в този мандат. Тогава Борисов заяви, цитиран от "Фокус":

"Всичко, което се изговори в предизборната кампания на патриотите, а и това, което искат и чух като мнение, достатъчно изчерпа темите. Те много усилено работиха да могат да направят правителство с БСП. Няма да ги подкрепим, защото хората се произнесоха по темата и ние много ясно заявихме какво ще правим след тези избори."

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов вече няколко пъти заявиха, че са готови да поемат третия мандат за съставяне на правителство.

Може ли Найден Зелегогорски (вляво) и Валери Симеонов да са сред следващите мандатоносители?

След КСНС и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски намекна за участние в ново правителство:

"Нашето мнение, на РБ, е да се търси вариант за използване потенциала на 43-ия парламент и евентуално да се състави ново правителство с дясно-центристки профил".

Той добави, че утре на заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и ще бъдат обсъдени различните възможности. По думите му "най-страшното би било да хвърлим България в една жестока криза, да я оставим в безвластие 7-8 месеца в тази изключително тежка среда на големи предизвикателства".

В момента ГЕРБ има 84 депутати, а Патриотичният фронт 17. Заедно с 11-те депутати от "Атака", които се обединиха с патриотите евентуално управляващо мнозинство може да разчита на 112 гласа. 13 са депутатите от Реформаторския блок, които продължават да подкрепят настоящото правителство. Възможно е да се разчита и на БДЦ-НС, които имат 14 депутати.

 
Корнелия Нинова (в средата) на влизане на заседанието на КСНС. Снимка БГНЕС

Лидерката на БСП Корнелия Нинова потвърди пред медиите на "Дондуков" 2, че в залата тема на разговор е било третата политическа сила, която поеме мандат, да опита да състави кабинет. Тя добави, че е имало парламентарни сили, изразили желание да направят правителство в този мандат, но не пожела да говори от тяхно име. 

"Когато ние получим мандат за правителство - ще го върнем веднага. Ако третата политическа сила, която получи мандат, реши да състави правителство, ниеоставаме в опозиция в рамките на този парламент. Ресурсът и доверието на 43-ото Народно събрание са изчерпани. Трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори и ние предлагате те да са на 26 март", заяви Нинова. 

Социалистката все пак добави, че усещането е било, че по-скоро се отива на избори.

Лидерката на левицата защити позицията на избрания за президент Румен Радев да не участва в заседанието, макар да уточни, че "не му е адвокат". После допълни:

"БСП и кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова спечелиха президентски избори, а не парламентарни. Ще носим отговорност за действията на президента след като встъпи в длъжност, ако търсите тук някаква отговорност. Но в Народното събрание си има мнозинство, то си действа и работи. Ние сме опозиция в този парламент. В този момент подхождаме с разум и нашата отговорност е да се приеме бюджета за 2017 г. Затова няма да внасяме предложения между двете четения за закона и ще подкрепим част от текстовете, които отговарят на нашите политики".

 

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Какво по-удобно за главната Мутра,

освен да сложи на власт безотговорни пионки и да ги контролира с неговите гласове?

:) :) :)

Лаборанте, правилният въпрос е: Какво ПО-НЕУДОБНО за Синдиката на Приватизаторите? Нинова и Кънев тепърва трябва да берат плодовете на единомислието си за смесена избирателна система. И да разправят, че видите ли, референдума не е задължителен. А най-гот е човек да се замисли коя ще бъде опозицията. Анализът на риска за тази опозиция "ко речи"???
 's picture

Виктор Матеев

Глупости, как пък все не сте разбрали какво казва Борисов,

та и депутати почнахте да смятате? Цитирам: „Преди 2 години предложихме коалиция на РБ, предложихме и на ПФ. Те (ПФ) казаха тогава: Ние няма да влизаме, няма да участваме във властта, само ще подкрепяме дадени решения. Това им го дължа и аз - ако решат те да направят правителство”. Да обяснявам ли на журналистите на този сайт какво значи "няма да участвам във властта, само ще подкрепям решения"? :)
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Няма нужда.

За Волен Сидеров, който имаше малка шайка депутати, това означаваше "златен пръст", гласуване срещу сухо. За Рапона Банкянски това означава, че ще управлява правителството изотзад, но ще се отрича от отговорност. С една дума, по-яко крадене дори от досегашното. Докато свършат парите и дойдат грозните и простите.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Тук съгласен по принцип с Лаборанта

Телохранителят съвсем обмислено и съзнателно подложи много яка динена кора на партийната другарка, за да може да управлява без да носи отговорност. С кого? Как с кого? С комунистите, с националистите ... Ако трябва, с националсоциалистите ... Ако трябва, с турците, може и с Ердоган ... С когото трябва да се управлява без носене на отговорност, телохранителят веднага е насреща с "Много добре дошли!"

Прав е Лаборантин, тъй или

Прав е Лаборантин, тъй или инак един следващ парламент няма да има голяма разлика от сегашния.

Трайте да не стане по-зле

Така или иначе ПФ ще спечелят много повече на едни парламентарни избори, на първо място цял Ямболски и Хасковски окръг. Вашето догматично мислене не го разбира, защото е неспособно да разбира нищо, но за вас е най-добре да траете и да слушкате.
 's picture

Радев

Е това вече ще е истинско

Е това вече ще е истинско правителство-Франкенщайн
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Фашизмът се възражда

А простотията, лява и дясна, е винаги готова да застане зад силната ръка. Достатъчно е некой да ревне "кой не скача е... бежанец" и готово ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.