Малката Валония продължава да се съпротивлява на СЕТА, споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Шансовете южният белгийски регион с 3,5 милиона население да провали най-голямата търговска сделка, която Европа досега е договаряла, днес се увеличиха. Андре Антоан, председател на местния парламент отхвърли пред телевизия РТЛ това, което той нарече "ултиматум" от Брюксел до валонците да приемат споразумението до тази вечер.

В противен случай ЕС  ще се види принуден да анулира насрочена за четвъртък среща на върха с Канада, където СЕТА трябва да бъде подписана.

"Да живеем със заплахи между демократи, не е приемливо - каза Антоан. - Казаха ни: крайният срок е в петък. После: последният срок е в неделя сутрин. После: последният срок е в понеделник. Това не е сериозно. Не може да се направи (така) договор, било то с канадците, на които се възхищаваме. Но утре ще имаме договори с американците, японците, китайците. Трябва да имаме солидна правна основа".

Антоан посочи, че възражения срещу СЕТА Валония е заявила още през април тази година, но никой не им е обърнал внимание. Голяма част от тях - за социалната и екологичната защита, за обществените услуги и закрилата на малкия, средния бизнес и земеделците - отпаднаха от списъка на възраженията в хода на преговорите с канадците и с Комисията през последните три дни. Валонците обаче още смятат, че СЕТА не гарантира достатъчно прозрачност в назначаването на членовете на специален арбитражен съд, който ще решава споровете между инвеститор и държава. Безпокойството им е, че канадски и американски компании, базирани в Канада, могат да го използват, за да съдят както белгийската държава, така и регионалното правителство.

В публикувано досега резюме на резултатите от преговорите за СЕТА Комисията уверява, че споразумението съдържа клауза, която е нова в сравнение с досегашните подобни споразумения и изрично гласи, че ЕС и Канада напълно запазват правото си да регулират. То ясно посочва и случаите, които могат да се смятат за нарушение на правото на инвеститора на честно и равноправно третиране и  на защитата му от дискриминация, от незаконно отчуждаване или от ограничения върху движението на капитали. Споровете между инвеститор и държава ще бъдат разглеждани от постоянен съд. Членовете му няма да се назначават ad hoc, както е в досегашни подобни споразумения, а предварително от страните. Валонците обаче смятат, че частите от споразумението, които ги тревожат, не са достатъчно ясно формулирани.

"Ние днес сме пред един мармалад от текстове- 300 страници договор, 1 300 страници анекси, две декларации, както и една тълкувателна, един тълкувателен инструмент, мейлове, писма, двустранни декларации, имам даже сега една декларация на Белгия с другите страни, тази декларация, която господин (Шарл) Мишел носи, без да ни е питал", каза Антоан за федералния премиер. "Когато говорим за Белгия, това не е само северът, това са югът и Брюксел".  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи вчера, че Валония има срок до тази вечер да каже приема ли последното предложение, което Комисията ѝ е направила. След това той ще обсъди по телефона с канадския министър-председател Джъстин Трюдо дали да отмени насрочената за четвъртък в Брюксел среща на върха, където СЕТА трябва да бъде подписана. В неделя канадската министърка на търговията Кристиа Фрийланд отпътува от Белгия след три дни безплодни преговори с констатацията, че нейната страна си е свършила работата и е готова да подпише споразумението, а проблемите са в полето на Европа и тя трябва да си ги реши.

Антоан каза, че това, което валонците още искат да бъде изрично добавено в текста, са забрани за генномодифицирани организми и за месо третирано с хормони. Те искат и гаранции за правната задължителност за допълнително приетите договорености.

"Какво ознчават един имейл или едно писмо? Има международна юридическа кодификация, която трябва да се спазва", каза Антоан. "В договорите с Корея и с Виетнам има реципрочни предпазни клаузи - добави той за частта на СЕТА за земеделието. - Тук канадците имат правото да преразгледат условията на земеделския пазар, а ние - не. Това не е сериозно. Хиляди тонове канадско говеждо и свинско месо ще дебаркират в Европа и ние трябва да защитим нашите земеделци".

Европейската комисия твърди, че според СЕТА безмитният внос на канадско говеждо месо в ЕС ще бъде 45 838 тона в годината или 0,6% от потреблението в ЕС. Квотата за внос на канадско свинско месо ще е 75 000 тона в годината или 0,4% от потреблението в ЕС. 

Затова пък канадската годишна квота за внос на качествени европейски сирена (каквито се правят и във Валония) е 18 500 тона, т.е. повече от двойно на сегашния износ от ЕС. Тя би позволила на европейските производители да увеличат изоса си със 128 на сто. Така той би отговарял на 4 процента от канадския пазар на тези продукти, пише Комисията.

Белгийската конституция изисква федералното правителство да има съгласието на всяко от петте регионални правителства, за да подпише международно споразумение. Досега то е получило пълномощия от холандскоговорещата Фландрия и от малката германска общност в източната част на страната. Трябва още съгласието на езиково смесената столица Брюксел и на федерацията Брюксел-Валония.

Франкофонската Валония представлява под 40 на сто от населението на Белгия и под 1 на сто от потребителите на единния европейски пазар от 507 милиона души. Самият Мишел, либерал-франкофон, който води четирипартийно правителство с още три дясноцетристки фламандски партии, подкрепя СЕТА. Валонските парламент и правителство са доминирани от социалисти и зелени, които гледат със съмнения на СЕТА.   

На среща на върха миналите четвъртък и петък ред европейски лидери посочиха провал на СЕТА ще постави под въпрос способността на ЕС да провежда обща търговска политика, ще подкопае репутацията му като международен партньор и ще се отрази върху преговорите със САЩ за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.