СТРАСБУРГ - Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА) ще влезе в сила в идните месеци, смята Европейската комисия. Страните по него ще се опитат да отстранят възраженията на различни държави-членки на ЕС със специална декларация, каза днес председателят ѝ Жан-Клод Юнкер.

"Със специална декларация ще зачетем безпокойствата на всички държави-членки", каза той в пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Сред заплашилите да спрат сделката са България и Румъния. По-рано тази година те предупредиха, че парламентите им няма да я ратифицират, ако канадските визови изисквания за гражданите им останат в сила.

Съпротива обаче има и в други страни на ЕС, където общо 40 парламентарни камари трябва да одобрят споразумението, за да влезе то в сила. Заплахи с откази от ратификация имаше в Австрия, Белгия, Германия, Полша и Словения. Въпреки това Комисията беше твърда, че СЕТА няма да се предоговаря.

По-късно този месец е насрочена среща на върха на ЕС-Канада, на която ще бъде търсен компромис.

"Продължава работата по тази съвместна декларация, която ние очакваме да бъде договорена между Комисията и нашите канандски партньори и да стане правно обвързваща част от сделката с Канада", каза по-късно днес в Брюксел Даниел Росарио, говорител по въпросите на търговията в Европейската комисия. "

Той добави, че въпросът е в дневния ред на Съвет на външните министри на тема търговия на 18 октомври. На 27 октомври канадският премиер Джъстин Трюдо трябва да е в Брюксел за среща на върха с ЕС, каза Росарио.

"Очакваме нещата  да са ясни и ЕС и Канада да са готови да пристъпят към подписване на сделката дотогава", каза той.

СЕТА е най-амбициозното от всички споразумения за свободна търговия, които ЕС е сключвал досега. То отменя 98 процента от митата от първия ден на влизането си в сила, Канада се задължава да запази над 140 европейски продуктови и географски наименования, въведена е реформирана система за решаване на спорове между държава и инвеститор.

Но именно тези нови съдилища, които трябва да решават споровете между националните власти и чуждите компании, са една от основните причини за съпротивата срещу СЕТА.

Подобно споразумение с Южна Корея е увеличило европейският износ за нея с 55 на сто за петте години от сключването му и помогнало в ЕС да се създадат 210 000 нови работни места, каза Юнкер.

Той говори пред евродепутатите в Страсбург за предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на ЕС в Брюксел, където търговията ще една от трите основни теми заедно с миграцията и бъдещите отношения на Европа с Русия.