България и Румъния оттеглят резервите си към споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), след като получиха гаранции от нейното правителство, че входните визи за техни граждани ще отпаднат догодина, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов.

Дали това наистина ще стане обаче още не се знае, защото белгийският регион Валония продължава да блокира споразумението и рискът то да се провали остава.

"Заедно с румънския президент получихме надлежни, писмени потвърждения - и ние, и Комисията и това беше вкарано сега в протокола на съвета - че от 1 декември 2017 година за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада", каза Борисов пред журналисти през втория ден от среща на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел.

"При това положение заедно с румънския президент (Клаус Йоханис - б.а.) решихме да подкрепиме (СЕТА - б.а.), така както всички останали страни от Европейския съюз", добави той.

Тази сутрин обаче френскоезичната Валония, след цяла нощ преговори с канадското правителство и Европейската комисия, продължи да блокира СЕТА. Регионалният премиер Пол Манет съобщи, че има напредък, но той още не е достатъчен. 

Той поиска насрочената за идния четвъртък в Брюксел среща на върха ЕС-Канада да бъде отложена. На нея се очакваше лидерите на ЕС и канадският министър-председател на Джъстин Трюдо да подпишат споразумението.

"Очевидно е, че тази либерализация на визите не би могла да влезе в сила, освен при условие, че има споразумение между ЕС и Канада за търговското споразумение", каза на заключителната пресконференция на Европейския съвет председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Валонците искат в идните дни да преговарят по своите опасения свързани с презокеанската конкуренция на земеделието и малкия и средния бизнес, генномодифицираните организми и обработеното с хормони месо, защитата на социалните, екологичните стандарти и обществените услуги и специалните съдилища за уреждане на спорове между инвеститор и държава.

Не е ясно какво става с ангажимента на канадците да отменят визите да румънци и българи, ако в крайна сметка споразумението се провали.

Борисов коментира, че такава възможност би утвърдила "лош прецедент" в Европа, демонстрирайки възможността един да провали решение на всички.

"Това ще стане мода и е много опасно за Европейския съюз", каза Борисов. "Виждам, че това създава несигурност, защото всяка държава има своите особености, всяка държава може да пожелае по един или друг инструмент да наложи вето... Силата на ЕС е в единството".

Той го сравни с отказа на Холандия да бъдат допуснати България и Румъния в зоната без вътрешен граничен контрол известна като Шенген въпреки съгласието на всички останали държави от нея.