Надежда, че Европа и Канада ще могат да подпишат търговското споразумение СЕТА още идната седмица израдиха председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и канадският министър на търговията Кристия Фрийланд. Това стана след среща между двамата в Брюксел, след като Шулц се зае да "спасява" преговорите".

По думите му единственото, което остава да се свърши, е ЕС да се справи с опозицията на белгийската провинция Валония, която се противопоставя на споразумението.

Преговорите между ЕС и Канада приключиха. Канадците са готови да подпишат и обикновено и от европейска страна бихме били готови да подпишем споразумението следващия четвъртък. Все още има работа, която трябва да свършим от европейска страна. Проблемите, които има, са европейски и ние трябва да ги решим, каза Шулц, цитиран от БНР.

От своя страна Фрийланд заяви, че се надява да се върне следващата седмица в Европа, за да сложи подписа си. По думите й "топката сега е в полето на ЕС"

Шулц по-рано днес съобщи, че се надява да се срещне и с лидера на Валония. 

Позицията на България до вчера също беше отрицателна за подписването заради условието споразумението да е факт само при ангажимент от страна на Канада, че ще паднат визите за пътуване на български граждани в североамериканската страна. Същото е и искането на Румъния. Вчера обаче са получени писмени уверения за отмяна на визите.