Европейската гранична полиция ще стартира именно от България на 6 октомври, това заяви днес в Басарбовския манастир премиерът Бойко Борисов.

"Пощенският гълъб донесе на България 160 млн. евро, какво ли не чух по тази тема по мой адрес, но фактите са налице", каза още Борисов.

Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната, припомни премиерът.

На въпрос дали с тези 350 мн. лв., които ще са помощ за страната ни, се предвижда построяването на нови бежански центрове, той обясни:

„Предполагам, за съжаление, че много хора от политическата класа обичат да си играят с проблемите на хората. Виждате, че цял свят се тресе от войните, които има. Може би е хубаво да се направи един анализ как след като външните министри г-н Лавров и г-н Кери решиха да няма война в Сирия тя спря. Защо не е направено по-рано това, оставям да размишлявате вие. Виждате, че хиляди хора са в изключително бедствено положение. Убеден съм, че спре ли войната те трябва много бързо да се върнат към своите населени места”.

Борисов подчерта, че обществото безспорно е чувствително, когато се изгражда бежански център някъде.

„Където и да се изгради лагер, местното население ще е против, затова трябва да сме малко по-търпеливи. Защо? Защото вчера в Братислава вече категоричността на всички по въпроса и единодушието, че външните граници трябва да са такива каквито пише в закона – да са пазени строго и на всички гранични държави да им се помогне. Знаете, имаме огромна граница по Черно море с Турция, огромна и сухопътна граница с Турция, с Гърция, с Румъния, със Сърбия, естествено, че без помощни средства и мобилизация не може да се опазят хиляди км граница и полагаме усилия с армия и полиция. Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната. Няма страна, която да се е опазила до този момент”, поясни той. „Някъде над 30 хил. вече сме върнали в Турция. Те бяха любезни да си ги вземат, за което им благодаря”, каза още премиерът.

Борисов се снима за спомен с хора от Бесарбово. Снимки от страницата във фейсбук на премиера.

Всички лидери до един ме подкрепиха в Братислава. Извадиха България пред скоба, защото действително положихме много усилия и бяхме много убедителни.

„Не само Вишеградската четворка, всички ме подкрепиха”, допълни той. „Достатъчно твърдо и възпитано отстояхме интересите на България в Братислава. Факт е, че излязоха и Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Комисарите го организираха за един ден, това е нечувано в ЕС, пуснахме апликациите, които бяха одобрени и парите тръгнаха”, обясни премиерът.

„Само преди година и половина в Европа ме гледаха толкова лошо, когато казах, че зоните за сигурност трябва да се изтеглят в Сирия и в Либия. Тогава даже и български политолози казаха, че обслужвам нечии интерес”, коментира Бойко Борисов.

„Кое е по-правилно - да се направи зона за сигурност в Либия и там да стоят хората, които идват от Африка или да отидат в Италия”, попита риторично той.

Във връзка с членството на Турция в ЕС министър-председателят посочи, че надали някой си мисли, че Турция ще влезе в ЕС в следващите 10, 20 или 30 години. „Но с Турция трябва да се работи, те са наши съседи, да се поддържат максимално добри отношения, защото освен търговия имаме голяма мюсюлманска общност в България”, изтъкна Бойко Борисов.

Според него в момента България не напира да влезе в Шенген, защото няма сметка от това.

„Когато се натискахме, не ни приеха, сега предпочитаме да изчакаме по-добър момент", допълни той.

Премиерът съобщи още, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“.

„Дойде денят за плащане и пак, за мой ужас, по време на моето правителство. 1,2 млрд. живи пари платихме за американските централи. За двата реактора, които Женева ни осъдиха да платим, първоначално някъде около 800 млн. живи пари от бюджета ще извадим да дадем. И това се дължи на тези две правителства, които са подписали тези договори. И ако не бях спрял на "Уестингхаус" реактора в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава. Вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери, на хора с увреждания, 2, 5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки“, коментира Борисов.

А после написа във фейсбук:

Посетихме единствения действащ мъжки скален манастир в България "Св. Димитрий Басарбовски". След дългогодишен застой на строителството, през юли месец одобрихме необходимите 150 000 лв. за довършване на новата манастирска църква. За нас бе важно да съхраним това духовно средище, датиращо още от Средновековието, което е и уникална за страната ни туристическа дестинация.

В село Басарбово вече е готов новият площад с обновено озеленяване на обща стойност 20 200 лв. европейски и държавни средства. Пожелавам на всички жители на русенския край повече хора да посетят това красиво свято място, допълва Борисов.

Борисов благодари за наградата.

По-късно той бе награден от русенския митрополит Наум със знака "Св. Димитър Басарбовски" в митрополитския дом в гр. Русе. Бойко Борисов стана първият, награждаван с новоучредения знак. Митрополит Наум благодари на премиера за помощта, оказвана от правителството на неговата митрополия и на Българската православна църква. Борисов увери, че винаги, когато има възможност ще съдейства на църквата, защото неговият кабинет не е съставен от безбожници.

Борисов качи в профила си и множество снимки от срещите и разговорите си с хората.