НАШ СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК В БРАТИСЛАВА

Бюджетът на Европейския съюз ще отпусне 108 млн. евро на България за укрепване на границите й срещу евентуална нова миграционна криза. Това съобщиха председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и министър-преддесателят Боко Борисов в общо изявление за медиите сред срещата на върха на ЕС в Братислава. За останалите 52 млн. евро, които остават до исканите от страната ни 160 млн. евро, ЕК ще търси нови резерви, тъй като сегашните възможности на бюджета са изчерпани, стана ясно още от думите на Юнкер. 

„България е пред много големи предизвикателства, това не е проблем само за България... Но и за целия ЕС“, каза Юнкер. - Нашата цел е тази сума да достигне 160 млн. евро, каквото е искането на премиера Бойко Борисов... България не е сама“.

Бойко Борисов благодари за подкрепата на всички лидери на държавите-членки, включително на Германия, Унгария, Чехия, Полша, Словения, Португалия, Финландия, Италия, Швеция... Той уточни, че не става въпрос само за българо-турската граница, но и за сръбската, македонската, румънската и за Черно море. Премиерът подчерта, че е във възможностите на българския бюджет и фискален резерв да извади тези пари. Но добави:

„Въпросът е за европейската солидарност“, каза той. По думите му страната ни е заслужила тази солидарност с действията на правителството.

По въпроса за бъдещето на ЕС, което е основната тема на срещата на 27-те държавни ръководители на страни от ЕС (без Великобритания - б.р.) в Братислава, Борисов беше лаконичен. Той каза, че би попитал песимистите, които критикуват Съюза:

„Какво по-хубаво има от Европа? Кой модел трябва да следваме – турски, руски, американски?“